Naši predkovia vedeli, prečo sa práve dnes zdravo zasýtiť. Zelený štvrtok je jedným z posledných pôstnych dní pred sviatkami Veľkej noci. Podľa tradície sa konzumovali jedlá zo špenátu, mladej žihľavy či štaveľa.
Pripravovali sa z nich prívarky, polievky či omáčky a strukoviny. Hustá zeleninová polievka na večeru mala zasýtiť na celý nasledovný pôstny deň. Špenát a vajíčka sú na Zelený štvrtok najobľúbenejšími potravinami.
Špenátová polievka
Potrebujete:
- 1 cibuľa
- 1 lyžica oleja
- 1,5 l vývaru (vody)
- 1 mrazený špenát (pretlak)
- cesnak (podľa chuti)
- soľ, korenie
- 2 vajcia
- 80 ml smotany na varenie
Špenátová polievka hotová za pár minút.
Zdroj: Shutterstock
Postup
- Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, zalejeme vývarom. Akonáhle začne vrieť, pridáme rozmrazený špenát, soľ a korenie. Spoločne povaríme. Dochutíme rozotreným cesnakom, vlejeme smotanu, povaríme.
- Ochutíme pretlačeným cesnakom, pridáme smotanu a ešte chvíľu povaríme. Za stáleho miešania pridáme rozšľahané vajíčka, ktoré necháme prejsť varom a môžeme podávať.
Recepty pokračujú na ďalšej strane...