Lieskové orechy sa odporúčajú pri fyzickom vyčerpaní. Prinavrátia vám silu nielen do pečenia dobrôt. Ku káve či šálke obľúbeného čaju sú tieto hniezda lahodným dezertom. Aj tým vianočným či silvestrovským.
Orieškové hniezda s kávovým krémom
Zdroj: Laura Witteková
Potrebujeme:
- 150 g mletých opražených lieskových orieškov,
- 120 g trstinového cukru,
- 1 malé vajce,
- 2 lyžice ryžovej múky.
Kávový krém
- 2 lyžice whisky,
- 1 lyžicu mlieka,
- 1 lyžicu trstinového cukru,
- 1 žĺtok,
- 1 lyžičku instantnej kávy,
- 40 g masla.
Postup:
- Všetky suroviny zmiešame a tvoríme malé guľôčky. Poukladáme ich na plech a opačným koncom varešky urobíme jamky. Dáme piecť pri 180 °C na 12-15 minút.
- Medzitým pripravíme krém. Všetky suroviny na krém dáme do misky nad horúcu vodu a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia. Odstavíme a primiešame maslo. Prikryjeme fóliou, aby krém zvrchu neoschol a nevytvorila sa kôrka. Dáme chladiť aspoň na 3 hodiny.
- Potom vyšľaháme, naplníme jamky orieškových hniezd a ozdobíme kúskami orieškov.