Lámete si občas hlavu nad tým, prečo je vám zle? Z depresie možno obviníte počasie, z bolestí kĺbov tiež a z toho, že máte už tretiu virózu v priebehu šiestich týždňov, možno viníte stres v práci, klimatizáciu či nedostatok spánku. Napadlo vám, že za vaše problémy môže balíček arašidov, kukurica, olivy, vajcia alebo mak?
V malom množstve pomáhajú
Potraviny bohaté na omega-6 mastné kyseliny nie sú nezdravé. Majú veľa vitamínov, minerálov, stopových prvkov. Ani kyseliny omega-6 nie sú nezdravé, veď zmierňujú príznaky mnohých ochorení, napríklad žalúdočné vredy, artritídu, osteoporózu, psoriázu, choroby srdca a ciev, vysoký tlak, pomáhajú hojiť rôzne zápaly kože a to aj akné. Lenže, keď to s nimi preženiete, stanú sa z pomocníka nepriateľom.
Viac zápalov a bolesti
Omega-6 mastné kyseliny si organizmus nevie vyrobiť sám, potrebuje ich prijať v potrave. Ak ich konzumujete v optimálnom množstve - musí ich byť vždy menej ako omega-3 mastných kyselín a to v pomere 1:2 alebo 1:3. Ak si pomer 1:2 alebo 1:3 neustriehnete, zvýši sa riziko zápalov v tele, rozvoj ischemickej choroby srdca i rakoviny.
Kde je veľa omega-6?
► arašidy
► mandle
► slnečnicové semienka
► slnečnicový olej
► sezamový olej
► olivy, olivový olej
► vajcia
► mak
► avokádo
► kukurica
► sója
► konopný olej
► tekvicové semienka