Zdravé raňajky pred prácou
Kľúčom úspechu v práci je dostatok energie a dobré psychické zdravie. Aby ste prekonali dopoludňajší útlm, nezabudnite na rannú konzumáciu potravín v podobe celozrnných výrobkov, bielkovín, ale aj ovocia a zeleniny. Venujte raňajkám viac pozornosti, aby ste dosiahli lepšie kognitívne schopnosti a produktivitu na pracovisku. Opatrne s „kalorickými bombami“ – cukor síce poskytne rýchly prílev energie, ale už o niekoľko hodín navodí letargické pocity.
Dobrou cestou môžu byť raňajkové cereálie za predpokladu, že zvolíte správnu obilninu (ovsené, kukuričné vločky, ľanové semienka a iné). Vedeli ste, že práve cereálie boli vynájdené takmer pred dvesto rokmi? Zaujímavejšie je, že lekári ich zaradili do jedálnička zo špecifických zámerov. Cieľom tejto vlákniny bolo vtedy odkloniť verejnosť od hriechu a teda potlačiť ich sexuálne túžby.
Pestrá história raňajok: Štandard, alebo privilégium?
Keďže raňajky sú známou súčasťou každodennej rutiny, je ľahké predpokladať, že ich ľudia pripravovali už odjakživa. V skutočnosti ranné jedlo v minulosti nepredstavovalo nič štandardné. V stredoveku sa na našom kontinente raňajkovalo len v domácnostiach, kde obyvatelia museli vstávať a pracovať veľmi skoro. Teológ Tomáš Akvinský v trinástom storočí dokonca považoval raňajky pred rannou omšou za hriech, pretože išlo o porušenie pôstu.
Postupom času ľudia prechádzali z tradičnej práce na vlastnom pozemku do zamestnania, kde často prestávali byť pánmi svojho času a museli vykonávať službu dlhé dni bez stravy. Zdravotná poisťovňa a s ňou spojené zdravotné poistenie v tom čase ešte neexistovali, takže otázku vlastného zdravia a bezpečnosti museli vyriešiť sami - sýte, zdravé raňajky im umožnili pracovať dlhšie. Hoci dnešná pracovná doba nie je tak výrazne náročná ako v minulosti, raňajky nadobudli veľký význam – dokonca sú označované za najvýznamnejšie jedlo dňa, pre množstvo zdravotných benefitov, ktoré so sebou prinášajú.
Výhody správneho raňajkovania
Výber vhodných potravín na doplnenie energie po prebudení zlepšuje sústredenie a pamäť. Vedecké poznatky dokazujú, že dobrá kvalita života súvisiaca so zdravím (z anglického health-related quality of life) sa dá dosiahnuť pravidelnou konzumáciou raňajok. Jedna zo štúdií sa tiež zamerala na otázku zdravých raňajok. Po rozsiahlom výskume na náhodne vybratých 527 účastníkov sa zistilo, že konzumenti nekvalitných raňajok majú zníženú celkovú psychickú a fyzickú pohodu, či zvýšenú hladinu depresie a stresu.
Pravidelné vynechávanie raňajok nezasahuje len psychické zdravie, ale môže narušiť aj prirodzený biorytmus tela. Medzi riziká patrí napríklad pokles hladiny cukru v krvi, kvôli čomu mozog a svaly nebudú pracovať čo najefektívnejším spôsobom. Raňajkovaním svojmu telu oznamujete, že bude mať dostatok energie na nadchádzajúci deň. Pri ich vynechaní mozog „nahodí šetriaci mód“ a začne uschovávať tuky do zásoby.
Prevencia v podobe raňajok zníži pravdepodobnosť vzniku chorôb v budúcnosti. Ak by predsa len došlo k takýmto problémom, je potrebné využiť základnú službu zdravotnej starostlivosti. V našej krajine táto služba nie je zadarmo a sprevádza ju povinné zdravotné poistenie. Dobrá zdravotná poisťovňa však poskytuje viaceré základné služby. V súvislosti s problémami, spôsobenými dlhodobým nesprávnym stravovaním je vhodné zvážiť zdravotné poistenie choroby, ktoré daná zdravotná poisťovňa ponúka.