Stravovať zdravo sa môže každý
Hneď ako počujeme, že by sme sa mali stravovať zdravo, okamžite sa niektorým z nás zježia všetky chlpy na tele. To sa budeme musieť vzdať svojho obľúbeného jedla? Otázka, ktorá nám v tej chvíli automaticky vyskočí v hlave a nedá nám pokoj. Kľud, všetky obľúbené jedlá sa dajú pripraviť aj trochu inak, zdravšie. To vám mimochodom určite potvrdia aj tí, ktorí sa rozhodli vyskúšať napríklad ketodietu. Ako na to?
Tip číslo jedna: Aký používate riad?
Prvým krokom k tomu, aby ste varili ľahšie a zdravšie jedlá, môže byť výmena riadu. Schválne. Aké doma používate? Keď totiž stavíte na nepriľnavý riad, nebudete potrebovať toľko tuku na varenie, a keď už, tak stavte na tie zdravé, čo neobsahujú vysoké množstvo nasýtených mastných kyselín.
Medzi zdravé tuky patrí olivový alebo repkový olej, nájdeme ich aj v rybách, olivách, v sóji, avokáde, ich zdrojom sú tiež semienka a orechy.
Tip číslo dva: Čo máte v špajzi?
Hneď, ako padne rozhodnutie, že budete variť zdravšie, skontrolujte špajzu a chladničku. Možno vás prekvapí, čo všetko tam máte. Chipsy, párky, slanina, čokoládové tyčinky, trvanlivé salámy a ďalšie podobné potraviny tam nepatria, bez problémov sa bez nich zaobídete.
Tip číslo tri: Zeleninu pripravujte na pare
Súčasťou zdravého jedálnička by malo byť ovocie aj zelenina, ideálne bobuľovité ovocie a zelená zelenina. Jesť ich môžete čerstvé alebo pripravené na pare. Tak si zachovajú cenné výživové látky.
Viete, že zelenina pridá jedlu na objeme a do tela doplní potrebné vitamíny, minerály a vlákninu?
Tip číslo štyri: Znížte príjem sacharidov
Cesta k vysnívanej postave a zdravému životnému štýlu vedie aj napriek zníženiu sacharidov v strave. Ani si to neuvedomujeme, ale konzumujeme ich zbytočne veľa, navyše dávame prednosť jednoduchým sacharidom namiesto tých komplexných.
Vzdajte sa sladených limonád, džúsov a kolových nápojov, prestaňte si sladiť čaj a kávu, zemiaky ako prílohu nahraďte zeleninou. Keď už vás bude naháňať maškrta, namiesto čokolády siahnite po ovocí alebo napríklad proteínovej tyčinke.
Tip číslo päť: Namiesto korenia používajte bylinky
Koreniace zmesi obsahujú nielen soľ, ale aj pridaný sodík, éčka a často aj cukor. Nič z toho nie je pre výslednú chuť pokrmov treba, krásne ich prevoňajú a dodajú im na zvláštnosti čerstvé bylinky, ktoré si navyše môžete vypestovať doma. Mäta, rozmarín alebo oregano dokonca pomáhajú spaľovať tuky. To tiež nie je na zahodenie.
Tip číslo šesť: Plánujte
Aby sa vám nestalo, že si zrazu nemáte čo pripraviť na večeru alebo na druhý deň na obed, zostavte si vopred plán toho, čo budete variť a nakúpte si to. Pokojne si zdravé jedlá môžete navariť napríklad na 2 dni dopredu a potom si lenkaždý deň dať na tanier alebo do krabičky.