Slovensko si už niekoľko rokov drží miesto na popredných priečkach v rámci celého sveta vo výskyte karcinómu hrubého čreva a konečníka. Spomedzi krajín OECD je Slovensko zároveň na prvom mieste v úmrtnosti na toto ochorenie. A to už od roku 2019 na Slovensku funguje skríning kolorektálneho karcinómu.
Slováci sú lajdáci
Slováci sa však tomuto bezplatnému vyšetreniu vyhýbajú a absolvuje ho približne tretina pozvaných ročne. Nízka miera prevencie, nedostatok informácií, ale aj chýbajúca zodpovednosť za vlastné zdravie sú len niektoré z dôvodov, pre ktoré na Slovensku dlhodobo zaznamenávame vysoké čísla v počte nových prípadov, ale aj úmrtí na rakovinu hrubého čreva a konečníka.
Vo väčšine prípadov, pacienti prichádzajú k lekárovi neskoro, s rozvinutými zdravotnými komplikáciami. Pritom, ak sa toto nádorové ochorenie zachytí včas, je liečiteľné a nemusí končiť fatálne.
Rakovina hrubého čreva je pritom jedna z tých, ktorým môžete takmer na stopercent predísť. Jedným z faktorov je strava. To, že výskyt tejto rakoviny za posledné roky prudko zvrástol možno pripísať aj radikálnej zmene stravy za posledných 50 rokov. Stačí si pospomínať, čo jedávali naši predkovia a rakovinu hrubého čreva môžete udržať skrátka.
Existuje jeden recept, ktorý je proti rakovine hrubého čreva absolútna topka. Ktorý to je?