ZAJEDÁTE STRACH?
Za pojedanie sladkostí môžu aj hormóny. „Chyba je, ak jedávate hocikedy, nielen keď ste hladní. S jedlom sa spájajú rôzne pocity, napríklad uspokojenie, alebo sa ním odmeníte po stresujúcej situácii. Výskumy ukázali, že v hrubom čreve sa tvorí viac hormónu šťastia sérotonínu ako v iných orgánoch a celý tráviaci takt sa výrazne podieľa na tvorbe neuropeptidov. Ich úlohou je aj výmena informácií naviazaných na emócie. V pankrease sa vyprodukuje vyše dvadsať neuropeptidov, ktoré zasahujú do spracovania stravy, a preto môžete nepríjemné pocity ako nervozitu, strach, osamelosť, umlčať jedlom. V prípade chuti na sladké môže hrať úlohu aj potreba zažitá z detstva – odmeniť sa,“ dodáva Katarína Grich.
NA HLAD ZABUDNETE
Chuť na niečo sladké sa ohlási po konzumácii potravín s vysokým glykemickým indexom. Je to preto, lebo inzulín vylúči z krvi cukor a jeho hladina rýchlo klesne. Ak si „pomôžete“ čokoládou alebo keksíkmi, síce ju trochu skorigujete, ale hladina inzulínu sa opäť zvýši.
„To spúšťa kaskádu reakcií, výsledkom je zvýšený pocit hladu a chuti najmä na sladké jedlá,“ vysvetľuje odborníčka na výživu. Pomôže disciplína, teda nejesť hocikedy ho
cičo, ale snažiť sa jedávať každý deň v približne rovnakom čase. „Dôležitý je i pomer živín, ak budete mať dostatok jedál s kvalitnými tukmi a bielkovinami, hladinu inzulínu to ovplyvní priaznivo. Nebudete mať pocit hladu a už vôbec nie chuť na sladkosti,“ uzatvára Katarína Grich.
Takto sa zbavíte sladkostí
- Znížte príjem sacharidov a jedávajte viac prirodzených potravinových tukov a bielkovín.
- Ovocie jedzte iba k hlavnému jedlu alebo po ňom, nie pred ním.
- Jedávajte viac horkých potravín – kel, rukolu, čakanku, artičoky.
- Pite viac vody, minimálne množstvo je 30 ml na kilogram hmotnosti.
- Vyhýbajte sa potravinám s veľkým množstvom prídavných látok.
- Rozlišujte, čo je hlad a čo zvyk.
- Pravidelne raňajkujte.
Vysoký glykemický index
- pečené a varené zemiaky
- knedle, biela múka
- mliečna čokoláda
- lupienky
- vyprážané jedlá
- koláče, zákusky, vianočka
- repný cukor
Nízky glykemický index
- celozrnné pečivo
- zelenina – brokolica, paprika, paradajky, cesnak
- biely jogurt
- minerálky
- sója
- horká čokoláda