Zázvor môžete variť alebo ho konzumujte nastrúhaný v surovom stave. Sušený síce až tak nevonia, ale je dvakrát pikantnejší. Chuť surového koreňa je výrazne pikantná s náznakom citrónovej arómy. Bombu proti viróze si namiešate, ak k zázvoru pridáte i škoricu a čili.
Tlmí zápaly, znižuje horúčku
Zázvor, teda ďumbier, obsahuje látky, ktoré potláčajú tvorbu zápalových látok. Zmierňuje bolesti a zlepšuje pohyblivosť kĺbov. Za štipľavú chuť vďačí zázvorovej silici a gingerolu, látke, ktorá účinkami pripomína kyselinu acetylsalicylovú. Má protihorúčkový účinok, bojuje proti zlej zrážavosti krvi a zlepšuje jej prietok cievami.
Namiesto liekov proti nevoľnosti
Pikantný koreň redukuje riziko srdcového infarktu, aterosklerózy a tlmí bolesti hlavy. Poriadne sa s ním vypotíte, prejdú vám kŕče v žalúdku a zabudnete, čo je meteosenzitívnosť či cestovná nevoľnosť, ak hodinu pred odchodom požujete kúsok surového koreňa. Nedávna štúdia uvádza, že päť gramov čerstvého zázvora denne znižuje nepríjemné prejavy reumatoidnej artritídy.
So zázvorom opatrne
Ak trpíte cukrovkou, žalúdočnými problémami, užívate lieky proti prekysleniu žalúdka či zrážavosti krvi, o konzumácii zázvoru sa poraďte s lekárom. Keď máte žlčové kamene, radšej naň zabudnite. Vo zvýšenej miere totiž provokuje tvorbu žlče.