V období viróz a prechladnutí by nemal chýbať vo vašej domácej lekárničke čerstvý zázvor. Je tiež dobrým pomocníkom pri cestovaní autom, pretože zmierňuje kinetózu.
Zázvor vyniká najmä antiseptickými a dezinfekčnými účinkami. Pomáha pri zvýšenej horúčke, podporuje potenie a zvyšuje prekrvenie tkanív. Okrem toho vie príjemne zahriať. Ďumbier lekársky alebo zázvor je rastlina, ktorá pochádza z juhovýchodnej Ázie. Spája sa hlavne s indickou kuchyňou, pre ktorú je využitie koreňa zázvoru svetlohnedej farby so žltkastou dužinou charakteristické.
V súčasnosti sú obľúbené rôzne formy zázvoru: sušený, čerstvý či nakladaný. Čerstvý zázvor sa využíva najčastejšie ako liek či dochucovadlo rôznych jedál. Pri bolestiach v krku pomáha kúsky čerstvého zázvru rozžuť v ústach. Môžeme ho tiež nakladať do medu, cukru či etanolu.
Viacerí odborníci sa zhodujú v názore, že zázvor nie je vhodný pre deti do 2 rokov. Zrieknuť by sa ho mali aj ľudia s dlhodobými ochoreniami, ako sú diabetici. Denná dávka zázvoru v sušenej forme by nemala presiahnuť 1 gram. Čo sa týka čerstvého zázvoru, môžete si ho denne dopriať maximálne 4 gramy.
Zdravé recepty so zázvorom? Čítajte na ďalšej strane. ►►►