Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zázračné hurmikaki: Zbaví vás stresu, únavy, pomôže obličkám aj imunite

V Číne a Japonsku patrí kaki k absolútne najobľúbenejšiemu ovociu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Kaki alebo hurmikaki sa stali celoeurópskym hitom zimnej sezóny. Oranžové plody pripomínajú rajčiny a správne vyzreté chutia ako žltý melón, mrkva a jabĺčko dohromady. Keď pôjdete na nákup, určite ich neprehliadnite!

Španielska Valencia je domovom azda najobľúbenejšej odrody – ovocia hurmikaki kaki persimon, ktorá nerastie nikde inde na svete. Celé leto tu pod horúcou oblohou zrejú okrúhle oranžové plody. Keď udrie mráz a studená zima zalieza pod kožu, prichádza ich čas. Široká paleta vitamínov, ktoré do nich vložilo rozpálené slnko, pridá na kráse a zdraví každému, kto je ochotný sa s nimi zoznámiť.

V domovskej krajine sú hurmikaki obľúbené pre svoju sladkú, no zároveň jedinečnú chuť, ale aj nízku energetickú hodnotu a blahodarné účinky na celý organizmus. Odborníci ich považujú za významný zdroj vitamínov skupiny B, tiamínu, riboflavínu, niacínu, vitamínu C a najmä vitamínu A. Dužina, ktorá obsahuje až 80 % vody, má veľké množstvo vlákniny, prírodných antioxidantov, fosforu či magnézia. Je dokázané, že kaki posilňujú imunitný systém.

Anketa

Máte radi hurmikaki?

Guľaté zdravie

Zdroj: Pinterest

Kaki sú sladké, obsahujú veľa vlákniny, betakaroténu aj vápnika. Dopestujte si vlastné.

Kaki upravujú metabolizmus, zmierňujú stres, napätie, nervozitu, únavu, ale i svalové bolesti. Podporujú zdravý rast a vývoj kostí. Sú vynikajúce pre ľudí so srdcovo-cievnymi problémami. Práve pre vysoký podiel vlákniny a kombinovaných fenolov sú ideálnym doplnkom rozličných špecializovaných diét.

Ešte stále sme vás nepresvedčili, že kaki sú malý slnečný zázrak? Lekári ich odporúčajú aj pacientom s chorou pečeňou i obličkami. Vďaka pektínu, ktorý reguluje funkciu čriev, a spomínaným vitamínom, sú vhodné pre deti všetkých vekových kategórií a tehotné ženy. Tak čo, ochutnáte?

Zrelé je najlepšie! 

Zdroj: Shutterstock

Rozdiely medzi jednotlivými odrodami spočívajú vo veľkosti, v tvare, chuti a tvrdosti plodov.

Charakteristická sladkosť, ľahké čistenie i krájanie, aj toto sú dôvody, pre ktoré sú čoraz obľúbenejšie. Vyzreté plody pripomínajú oranžové paradajky. Majú však lesklejšiu a pevnejšiu šupku. Zastavte sa na tržnici alebo v hypermarkete, siahnite po niektorom kúsku a privoňajte. Cítite vôňu leta a vanilky? Tak to má byť! Vnútorná štruktúra pripomína tekvicu, broskyňu alebo žltý melón.

Pozor: nezrelé hurmikaki majú nepríjemne trpkú chuť. No správne vyzreté sú hotovou lahôdkou. Ťažko to opísať. Niekomu pripomínajú žltý melón, iní v nich zacítia aj mrkvu či jabĺčko.

Zmrzlina pre dospelých

Zdroj: Shutterstock

Kaki pokojne pridajte aj do ovocného šalátu.

Kaki si môžete nakrájať „na lodičky“ a zjesť ako jablko. Dokonca aj so šupkou. No môžete ju ošúpať a chutné kúsky pridať aj do ovocného šalátu. Využitie je veľmi pestré. Používajú sa aj na zdobenie pokrmov. Francúzi ich dokonca zavárajú na kompót. Ak rozkrojíte kaki na polovicu a dužinu vyberiete lyžicou, vytvoríte originálne misky na zmrzlinový pohár.

Stačí ich už len vytrieť likérom, pridať kopčeky obľúbenej zmrzliny, vrch poliať rozmixovanou alebo prepasírovanou dužinou a podávať! Táto netradičná, skvelá a originálna zmrzlina bude mať úspech. Kaki milujú Číňania, Vietnamci i Rusi. Plody rozkrojené na polovice zapečú s prírodným cukrom, so škoricou a s plátkom masla, čím vznikne chutný dezert.

Vyberáme pre vás niečo PLUS