Reč je o ovsených vločkách, ktoré sú bohaté na vlákninu a vitamíny skupiny B. Sú vhodné najmä na raňajky a pred tréningom aj vďaka obsahu sacharidov, ktoré vám dodajú energiu. Nie su len ideálnou súčasťou stravy športovcov, ale aj ľudí, ktorí trpia chorobami srdca, cukrovkou alebo sa len snažia schudnúť.
Veľa bielkovín, málo tuku
Zo všetkých obilnín má ovos najvyšší obsah vitamínu B1 a B6 a poskytuje veľa rastlinného železa. Obsahujú dôležité živiny ako horčík, fosfor, zinok, thiamin, selen a mangán. V 100 gramov ovsených vločiek nájdeme 13 g bielkovín, 7 g tuku, 63 g sacharidov a 10 g balastných látok.
Znižujú cholesterol a chránia črevá
Hlavnou príčinou ochorení srdca je vysoká hladina cholesterolu. Ovos obsahuje rozpustnú i nerozpustnú vlákninu. Rozpustná vláknina vytvára viskózny gél, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a stabilizovať hladiny glukózy v krvi. Nerozpustná vláknina pomáha obmedziť zápchu a zlepšuje zdravotný stav čriev. Namiesto preháňadla vyskúšajte polievku z ovsených vločiek, ktorá je klasickým a účinným domácim liekom na zažívacie problémy.