MENU
zdravy-zivot

Zamilovali ste si ázijskú kuchyňu? Spravte si skvelé kimči z čínskej kapusty!

Na domáce kimči stačí pár ingrediencií.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Zamilovali ste si ázijskú kuchyňu? Spravte si skvelé kimči z čínskej kapusty!

Kimči, tradičná kórejská dobrota z čínskej kapusty, je plná probiotík a má mnoho zdravotných účinkov. Viete, akých? Pripraviť si kimči doma, bez konzervantov a aditív, nie je navyše vôbec zložité.

Proces výroby kimči alebo kimchi začína nasolením čínskej kapusty, aby sa z nej uvoľnila voda, čo pomáha pri konzervácii a umožňuje pridaným koreninám ľahko preniknúť do jej listov. Potom všetko necháte pár dní fermentovať baktériami mliečneho kvasenia. Fermentované jedlá sú plné probiotík, čo je nesmierne prospešné pre váš črevný mikrobióm a pre budovanie imunity. V tomto období je to účinok naozaj na nezaplatenie! Kimči navyše upravuje hladinu cholesterolu, čím prispieva k zdraviu srdca, a má protizápalové účinky.

Klasické fermentovanie - zelenina, soľ a korenie

Kimči nájdete aj v ázijských obchodoch no nie je problém pripraviť si ho doma. Recepty sa môžu  mierne líšiť, no vo všeobecnosti sa kimči vyrába z čínskej kapusty, soli, vody, cesnaku, zázvoru, cukru, rybacej či sójovej omáčky, vločiek čili, reďkovky daikon (bielej reďkovky) a mladej cibuľky. Kapustu nasekáte, zmiešate s ostatnými ingredienciami uzatvoríte do pohára a necháte niekoľko dní kvasiť pri izbovej teplote. Potom uložíte do chladničky.

Pozrite si rýchly videonávod a nižšie i odporúčané ingrediencie a postup.

Potrebujete:

  • veľkú čínsku kapustu
  • 8 a 1⁄2 PL morskej soli (1/2 šálky)
  • 225 g bielej reďkovky, ošúpanej
  • 225 g ošúpanej mrkvy (voliteľné)
  • 3 cm kúsok čerstvého zázvoru, olúpaný
  • 5-6 jarných cibuliek, zelená časť
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1-5 PL mletých vločiek čili (podľa vašich preferencií štipľavosti)
  • 2 PL rybacej omáčky (alebo sójovej)
  • 1/2 šálky uvarenej ryže
  • 1 PL cukru kryštál
    Základná soľanka (6 lyžíc jemnej morskej soli v kombinácii s 8 šálkami filtrovanej vody)

Postup:

  1. Kapustu nakrájajte na väčšie kúsky, osoľte, vložte do veľkej misy na 1 až 3 hodiny, aby pustila vodu.

  2. Nakrájajte alebo nahrubo nastrúhajte reďkovku, prípadne aj mrkvu. Jarnú cibuľku nakrájajte na 2 cm dlhé kúsky, cesnak očistite a roztlačte, zázvor ošúpte. 

  3. Ryžu, cca 70 cl vody, cesnak a zázvor zmixujte spolu so sójovou (rybaciou) omáčkou. Pridajte cukor, mleté čili a všetko poiešajte.

  4.  Zmiešajte nakrájanú zeleninu s kapustou a pridajte pripravený štipľavý mix. Rukami dôkladne premiešajte. Dobrá rada - by vás neštípali, dajte si gumené rukavuce.

  5. Zmes natlačte do sklenených pohárov, zatvorte a nechajte na tmavom mieste 48 hodín až 2 týždne. Kimči je pripravené na jedenie.

  6. Namiesto kroku 5. môžete zmes trošku zaliať prevarenou vodou, aby bola kapusta pod hladinou, navrch položte závažie, aby kapusta zostala ponorená, a potom poháre prikryte. Uchovávajte pri  izbovej teplote 5 hodín, potom presuňte na chladnejšie (asi 15°C) miesto na aspoň 3 dni. Potom fľaše zatvorte a dajte do chladničky. Kimči bude hotové po 3 dňoch a ešte viac zosilnie, ak ho necháte fermentovať až jeden mesiac.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Čo znamenajú výsledky môjho gynekologického vyšetrenia?

Z uvedených informácii by som doporučila superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie a tiež by som zvážila MRI malej panvy.

Pri zvýšenom ROMA indexe, je potrebná obozretnosť, nakoľko môžu znamenať aj abnormálne zmeny v bunkách.

Povieme si o tom niečo bližšie. Onkomarkery sú substancie prítomné v tele, ktoré sú produkované nádorovými bunkami alebo aj bežnými bunkami organizmu ako reakcia na prítomnosť nádoru. Vznikajú v dôsledku vzniku a vývoja malígneho procesu. Ak je hodnota onkomarkerov nízka, nie vždy to zaručuje neprítomnosť nádorových zien . Vo všeobecnosti však platí, že pri benígnom ochorení sú zýšené koncentrácie onkomarkera len prechodné, naopak pri malígnych stavoch dlhodobejšie alebo stúpajú. Tu je dôležitou premonnou čas, ten je prognostickým ukazovateľom v priebehu ktorého sa koncentrácia markera zdvojnásobí.

HE4 je Humánny epididymálny proteín 4, ktorý sa vylučuje do krvi a patrí do skupiny proteínov s najvyššou senzitívnosťou na detekciu ovariálneho karcinómu v porovnaní s inými markermi, a to predovšetkým v štádiu I.

ROMA index nám signalizuje riziko prítomnosti epiteliálneho ovariálneho karcinómu.  Ide o algoritmus, ktorý vychádza z hodnôt HE4 a CA 125. Keďže u Vás  bol zvýšený HE4 automaticky to koreluje s vyšším Roma indexom. Celkovo sa tieto hodnoty u nás posudzujú na základe menopauzálneho stavu ženy a to nasledovne:

Premenopauzálne ženy:
ROMA > 11,4%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 11,4%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

Postmenopauzálne ženy:
ROMA > 30%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 30%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

čítať viac

Pukanie, praskanie a tuhnutie čeľuste? Vyhľadajte odborníka!

Bolesť v oblasti čeľustného kĺbu môže poukazovať na primárnu poruchu v ktorejkoľvek časti úst a tváre. Zvukové fenomény ako pukanie či vŕzganie vychádzajú z narušenia koordinácie pohybu kĺbového disku a ramena sánky. Čeľustný kĺb môže byť poškodený priamym úrazom, zápalom alebo opakovaným chronickým preťažovaním kĺbových plôch pri nesprávnej koordinácii svalového aparátu v oblasti čeľustného kĺbu, ale i v oblasti krčnej chrbtice.

Napríklad chybný zhryz či škrípanie zubov sa prejavujú bolesťou čeľustného kĺbu a žuvacích svalov. Tieto stavy môžu viesť k predčasnej a bolestivej osteoartróze čeľustného kĺbu, spojenej s pocitom stuhnutosti. Pri zápalových reumatických ochoreniach môže byť postihnutý ktorýkoľvek kĺb v tele, teda aj čeľustný.

Pri väčšine týchto ochorení sú však zapálené viaceré kĺby v typických lokalitách. Súčasne sa objavujú celkové príznaky, ako je únava, slabosť, zvýšená teplota. V rámci diferenciálnej diagnostiky bolesti čeľustného kĺbu sú potrebné vyšetrenia u viacerých odborných lekárov – stomatológa, ORL lekára, neurológa a reumatológa.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor