Žalúdkový vred sa zahojí aj sám, ale musí mať optimálne podmienky. Aké to sú?
1. 9. 2020, 18:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 18:52)

Zdroj: Shutterstock
V minulosti boli žalúdočné aj dvanástnikové vredy dôvodom na modrú knižku a dvojmesačnú maródku. Dnes vám ich vyliečia za týždeň.
V minulosti ľudia s vredmi olizovali sladké drievko, užívali lieky na zníženie kyslosti žalúdočnej šťavy, chodievali na liečenie a dva mesiace oddychovali. Dnes na maródku pri nekomplikovanom prípade potrebujú možno tri dni. „Súčasná liečba je vďaka najnovším liekom skutočne krátka. Účinne blokujú tvorbu žalúdočnej kyseliny a vred sa zahojí za niekoľko dní,“ tvrdí gastroenterológ MUDr. Jarolím Šutka.
„Jediné, čo pacientov ani v súčasnosti neminie, je dlhšia šetriaca diéta. Spočiatku musia jesť len varené a dusené pokrmy, nie príliš studené alebo horúce. Po liečbe by sa mali vyvarovať alkoholu, cigariet a kávy nalačno. Nebezpečná je najmä turecká. Nie je pravda, že s kvapkou mlieka neuškodí žalúdku, možno neska, ale neodporúčam ani tú. Vždy sa treba najprv naraňajkovať, až potom si môžu vychutnať čierny mok. Provokuje totiž tvorbu žalúdočnej kyseliny a kávičkovaním na prázdny žalúdok sa vred môže poľahky objaviť znovu.“
S liekmi lajdáci?
Nezvádzajú rýchlo účinkujúce lieky lajdácky si zjednodušiť liečbu? „Nájdu sa aj špekulanti, čo si myslia, že stačí, ak klobásky zajedia protivredovými pilulkami. Potom sa čudujú, že sa ich stav nelepší. Väčšina pacientov je disciplinovaných, hoci mnohí sa sprvu liečia sami. Bylinkami a liekmi na zníženie kyslosti žalúdočnej šťavy. Vred sa síce môže zahojiť aj bez tabliet, no musí mať optimálne podmienky. Šetrnú stravu, oddych a minimum stresu. Keď bolesti dlhšie neustupujú, treba prísť k lekárovi, aby sa choroba neskomplikovala,“ odporúča gastroenterológ.
Prečo vznikajú?
V žalúdku sa tvorí kyslá šťava, ktorá pomáha tráviť pokrmy. Žalúdočnú a dvanástnikovú sliznicu pred ňou chráni špeciálna výstelka. Občas však ochrannú vrstvu niečo naruší, vytratí sa a šťave nič nebráni „pochutiť“ si na stene žalúdka a dvanástnika. Vredy nemá na svedomí iba zlá životospráva, ale predovšetkým Helicobacter pylori.
Vyznávači životného štýlu: Bez rezňa a alkoholu ani krok! si hromadne vydýchli. Právom? „Mnohých sklamem. Na vytvorenie defektu nestačí jeden faktor. V súčasnosti síce do popredia dávame práve helicobacter, no choroba sa neraz vyvinie aj vďaka zlej strave, stresu a nedostatku spánku. Aj záľuba v prekyslených, vyprážaných a nadmieru korenených jedlách sa môže prejaviť tým, že žalúdok produkuje viac žalúdočnej kyseliny, sliznica sa neubráni a vytvorí sa vred. Niekedy sa ani nemusí tvoriť viac kyseliny a žalúdok sa napriek tomu poškodí.“
Nie sú to lentilky
Ak vás bolí hlava alebo máte horúčku, siahnete po acylpyríne či anopyríne. Seklo vás v krku? Zopár dní sa dopujete ibuprofénom. Nekŕmte sa nimi ako lentilkami! Ide o lieky, ktoré dráždia žalúdok. „Netvrdím, že každý, kto proti bolesti a horúčke bojuje spomínanými pilulkami, ochorie. Mladí ľudia sú odolnejší, ale štyridsiatnici a starší by pri teplote mali užívať skôr prípravky s paracetamolom. Nepoškodzujú žalúdok, takže načo zbytočne riskovať. Stretol som sa už aj s prípadom, keď päťdesiatročný muž užil jeden acylpyrín a o niekoľko hodín skončil v nemocnici s krvácajúcim vredom,“ rozpráva odborník.
Nalačno alebo po jedle?
Ako spoznáte, že sa vám do sliznice žalúdka zahryzla kyslá tráviaca šťava? „O vrede uvažujeme, keď sa pacient sťažuje na bolesti v nadbrušku, v trojuholníku medzi prsnou kosťou a pupkom. Defekt na žalúdku bolieva nalačno v strede brucha a upokojí sa po jedle. Dvanástnikový potrápi pacienta asi dve hodiny po najedení a skôr vpravo.
Pri hlbokom poškodení sliznice bývajú bolesti už trvalé. V prípade, že má chorý kŕče pripomínajúce bodanie nožom, ide o prasknutý vred, ktorý treba ihneď operovať, ohrozuje život. „Stáva sa však aj to, že človeka nič nebolí, iba mu zle trávi. Je potom neraz poriadne šokovaný, keď mu nájdeme vred, na ktorý ani nepomyslel,“ objasňuje doktor.
Spoľahlivá hadička
V minulosti lekári vredovú chorobu odhaľovali röntgenom, dnes ju zisťujú pomocou obávanej, no spoľahlivej gastroskopie, pri ktorej do žalúdka zavedú trubičku s optickým zariadením. „Okolo gastroskopie vzniklo mnoho zbytočných hrôzostrašných historiek. Sám som ju podstúpil dvakrát a dala sa vydržať. Isto nemá byť dôvodom na odkladanie návštevy u odborníka. Zákrok musíme urobiť každému chorému, aj tomu, o ktorom sme i bez ‚hadičky‘ presvedčení, že má vred."
Vždy treba skontrolovať, v akom stave je defekt. V mladšom veku má tendenciu rýchlo prederaviť sliznicu a krvácať. Obidve komplikácie vieme pomocou prístroja okamžite ošetriť. U starších ľudí si zasa vyšetrením preveríme, či im žalúdok neničí rakovina. Vred býva u nich príznakom tejto zhubnej choroby. Pri gastroskopii každého testujeme aj na prítomnosť helicobactera, tak máme istotu, či neparazituje v tele. Šetrnejší krvný a dychový test sú len doplňujúce metódy, ktoré nemusia stopercentne odhaliť škodlivé mikróby. Slúžia iba na overenie, či helicobacter po preliečení antibiotikami zmizol.
Čo zatočí s vredom?
Nechtík a rumanček
Hrnček nechtíkového čaju upokojí nielen narušenú žalúdočnú sliznicu. Nechtík vám nevonia? Pite rumančekový odvar! Vo voňavej rastline sa snúbia protizápalové a protikŕčové účinky.
Banány
Sú tiež špičkovým liečivom, nielenže zažehnávajú bolesti, ale zrejme tiež podporujú tvorbu nových buniek a hlienu vo výstelke žalúdka. Spevňujú jeho steny a urýchľujú hojenie vredov.
Zázvor
Pýši sa protizápalovými účinkami a obsahom látok s protivredovými vlastnosťami. Uvarte si z neho čaj, prisypte do jedla alebo si štipku zmiešajte s medom.
Paprika
Odmalička vám vtĺkali do hlavy, že štipľavé provokuje tvorbu vredov? Sčasti je to tak, ale pálivá paprika pre obsah kapsaicínu sliznicu žalúdka paradoxne chráni.
Kapusta
Nie však hocaká, ale šťava zo surovej hlávkovej kapusty. Obsahuje najmä vitamín U, ktorý sa označuje ako protivredový.
Čučoriedky
Milujete ich? Pravdepodobne preto ani netušíte, ako bolia vredy. Tmavofialové guľôčky sa totiž postarajú, aby sliznica dobre odolávala škodlivému vplyvu kyslej žalúdočnej kyseliny.
Brokolica
Zistilo sa, že nezabíja vred, ale skôr jeho pôvodcu, Helicobactera pylori. Zázračné účinky varením stráca, udrží si ich, ak ju krátko blanšírujete.