Rozmarín je skvelý s olivovým olejom, paradajkami a čerstvým, mäkkým pečivom. Upečte si ho v tejto kombinácii a viac na začiatok dňa nebudete potrebovať.
Bylinka je výnimočná silou rozprúdiť krv v žilách, zvýšiť tak cirkuláciu i krvný tlak. Aj v tradičnej čínskej medicíne má svoju váhu najmä pre posilnenie mozgu. Pôsobí priaznivo na nervovú sústavu, zmierňuje napätie a nepokoj. Priaznivo pôsobí na tráviaci systém najmä pri plynatosti či žalúdočných kŕčoch.
Potrebujete:
- 1 kocka droždia,
- 400 ml vlažnej vody,
- 1 lyžica hnedého kryštálového cukru,
- 290 g hladkej múky,
- 280 g celozrnnej špaldovej múky,
- 3 lyžice olivového oleja,
- 1 a pol lyžičky soli,
- 1 lyžica nasekaného rozmarínu + 1 lyžička na posypanie,
- za hrsť nasekaných sušených paradajok,
- za hrsť nastrúhaného parmezánu.
Postup
- Zmiešame 300 ml vlažnej vody, cukor, droždie, lyžicu hladkej múky a necháme vzísť, čo trvá asi 15 minút.
- Kvások vlejeme do misy, pridáme obe múky, olivový olej, soľ a dobre vymiesime.
- Ak sa nám zdá cesto príliš tuhé, dolejeme zvyšok vody, ak riedke, prisypeme múku.
- Nakoniec pridáme rozmarín, sušené paradajky.
- Z hladkého, vláčneho a jemného cesta urobíme bochník, ktorý uložíme do pomúčenej misy, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť.
- Potom cesto vyberieme na dosku, premiesime, vytvarujeme valec a uložíme do formy vyloženej papierom na pečenie.
- Opäť necháme aspoň pol hodiny podkysnúť.
- Rúru vyhrejeme na 200 °C.
- Povrch vykysnutého chlebíka potrieme olivovým olejom, posypeme rozmarínom a dáme piecť na 20 minút.
- Potom vyberieme, posypeme parmezánom a dáme dopiecť na 20 minút.
- Krájame vychladnutý.