MENU
zdravy-zivot

Veľký pozor! Z obľúbeného sladidla budete mať pečeň ako alkoholik!

Nadbytok prijatého cukru sa ukladá ako tuk a zaťažuje orgány. A zďaleka nie len ten biely!
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Veľký pozor! Z obľúbeného sladidla budete mať pečeň ako alkoholik!

Vo veľkom ste nahradili biely cukor ovocným a do každého dezertu pridávate liečivú alternatívu? To ste si zavarili. Pečeň sa spamätá, ale najskôr sa musíte vy.

Až 60 % mladých ľudí na Slovensku volí med, pretože je prírodný, a tak veria, že sladením s ním nenapáchajú na vlastnom zdraví toľko škody. Potvrdil to prieskum študentov chémie pod vedením profesora Petra Šimka z oddelenia potravinárskej technológie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. A tak sme ho v tejto otázke vyspovedali. 

Medové motúzy

Niet pochýb o účinkoch medu ako prírodného lieku. Ak si ním osladíte čaj s teplotou pod 40 stupňov Celzia, aby nestratil cenné látky, všetko je v najlepšom poriadku. No nerobíte dobre, ak ním cielene a dlhodobo nahrádzate klasický cukor v sladkých dobrotách. Kým biely cukor obsahuje glukózu, ktorú bez problémov spálite, med tvorí fruktóza a práve tej by ste sa mali báť najviac. „Telo ju nevyužije ako zdroj energie, obchádza metabolizmus kontroly tukov a premieňa sa priamo na tuk. Med tvorí 40 % fruktózy, populárny sirup z agávy až okolo 80 %!" upozorňuje odborník. 

Tučná pečeň z fruktózy

Ovocný cukor pre nás nie je prirodzený. Fruktóza sa odbúrava iba v pečeni a zaťažuje ju,“ vysvetľuje Peter Šimko. Tento orgán pracuje ako filter na plné obrátky, aby od rána do večera naprával neduhy, ktoré stravou a životným štýlom počas dňa napáchame. Odborníci na výživu dvíhajú varovný prst pred stukovatením pečene z nadmerného príjmu ovocného cukru. Môžete ju mať zničenú rovnako ako alkoholik, spôsobuje cukrovku a srdcovo-cievne choroby.

Jeho verdikt: Žiadne sladidlá nie sú ideálne a všetky by ste mali používať striedmo. Môžem však povedať, že z hľadiska chemickej bezpečnosti je z trojice med, hnedý cukor a biely cukor najmenej škodlivý naozaj ten biely.“

Áno, ale rozumne

Aj výživová poradkyňa Mirka Luberdová radí, aby ste znižovali dávky bez ohľadu na to, aké sladidlá používate: „Sama to praktizujem v receptoch, a to až na štvrtinu. Moje deti na tom už fungujú bez problémov, je to len zvyk. Osobne volím tiež med, no v malých množstvách. Dosladzujem ovocím, šťavou z neho, rozmixovaním namočeného sušeného ovocia či ovocným domácim pyré.“

Dojčatám nie!

Bolo zaznamenaných niekoľko desiatok prípadov v Amerike i v Európe, keď matky v tej najlepšej viere dať dieťaťu zdravú výživu, podali dojčatám med. Následky boli tragické, spôsobil im smrť. Okrem toho, že do prvého roka by sa pokrmy deťom dochucovať nemali, ich organizmus nie je uspôsobený na to, aby prežil intoxikáciu baktériami, ktoré med prirodzene obsahuje.

„Tie najnebezpečnejšie produkujú obávaný botulotoxín, takzvaný klobásový jed. Ide o baktérie Clostridium botulinum," varuje Peter Šimko. Človek sa nimi môže nakaziť z potravín, napríklad z údenín. V ľudskom tele sa rýchlo množia a pustošia ho. Takzvaný botulizmus spôsobuje ochrnutie centrálnej nervovej sústavy až smrť.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor