Až 60 % mladých ľudí na Slovensku volí med, pretože je prírodný, a tak veria, že sladením s ním nenapáchajú na vlastnom zdraví toľko škody. Potvrdil to prieskum študentov chémie pod vedením profesora Petra Šimka z oddelenia potravinárskej technológie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. A tak sme ho v tejto otázke vyspovedali.
Medové motúzy
Niet pochýb o účinkoch medu ako prírodného lieku. Ak si ním osladíte čaj s teplotou pod 40 stupňov Celzia, aby nestratil cenné látky, všetko je v najlepšom poriadku. No nerobíte dobre, ak ním cielene a dlhodobo nahrádzate klasický cukor v sladkých dobrotách. Kým biely cukor obsahuje glukózu, ktorú bez problémov spálite, med tvorí fruktóza a práve tej by ste sa mali báť najviac. „Telo ju nevyužije ako zdroj energie, obchádza metabolizmus kontroly tukov a premieňa sa priamo na tuk. Med tvorí 40 % fruktózy, populárny sirup z agávy až okolo 80 %!" upozorňuje odborník.
Tučná pečeň z fruktózy
Ovocný cukor pre nás nie je prirodzený. „Fruktóza sa odbúrava iba v pečeni a zaťažuje ju,“ vysvetľuje Peter Šimko. Tento orgán pracuje ako filter na plné obrátky, aby od rána do večera naprával neduhy, ktoré stravou a životným štýlom počas dňa napáchame. Odborníci na výživu dvíhajú varovný prst pred stukovatením pečene z nadmerného príjmu ovocného cukru. Môžete ju mať zničenú rovnako ako alkoholik, spôsobuje cukrovku a srdcovo-cievne choroby.
Jeho verdikt: „Žiadne sladidlá nie sú ideálne a všetky by ste mali používať striedmo. Môžem však povedať, že z hľadiska chemickej bezpečnosti je z trojice med, hnedý cukor a biely cukor najmenej škodlivý naozaj ten biely.“
Áno, ale rozumne
Aj výživová poradkyňa Mirka Luberdová radí, aby ste znižovali dávky bez ohľadu na to, aké sladidlá používate: „Sama to praktizujem v receptoch, a to až na štvrtinu. Moje deti na tom už fungujú bez problémov, je to len zvyk. Osobne volím tiež med, no v malých množstvách. Dosladzujem ovocím, šťavou z neho, rozmixovaním namočeného sušeného ovocia či ovocným domácim pyré.“
Dojčatám nie!
Bolo zaznamenaných niekoľko desiatok prípadov v Amerike i v Európe, keď matky v tej najlepšej viere dať dieťaťu zdravú výživu, podali dojčatám med. Následky boli tragické, spôsobil im smrť. Okrem toho, že do prvého roka by sa pokrmy deťom dochucovať nemali, ich organizmus nie je uspôsobený na to, aby prežil intoxikáciu baktériami, ktoré med prirodzene obsahuje.
„Tie najnebezpečnejšie produkujú obávaný botulotoxín, takzvaný klobásový jed. Ide o baktérie Clostridium botulinum," varuje Peter Šimko. Človek sa nimi môže nakaziť z potravín, napríklad z údenín. V ľudskom tele sa rýchlo množia a pustošia ho. Takzvaný botulizmus spôsobuje ochrnutie centrálnej nervovej sústavy až smrť.