Kel kučeravý je podobne ako klasický kel nutrične veľmi bohatý. Pre mnohých je však chutnejší a dá sa jesť aj v surovom stave. Obsahuje vitamíny K a C. Káčko je dôležité pre zrážavosť krvi a jeho množstvo v hrnčeku kelu kučeravého prevyšuje až sedemkrát odporúčanú dennú dávku.
Kvôli tomu by si naň mali dať pozor ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Vedeli ste, že kel kučeravý je je azda najbohatším zdrojom vitamínu C? Dokonca predbehne citrusy.
Proti kŕčom a stresu
Ďalšou dôležitou zložkou kelu je betakarotén, z ktorého v organizme vzniká vitamín A nevyhnutný pre zdravé oči. Z minerálov je bohatý na draslík, fosfor, železo a horčík. Vďaka konzumácii kelu kučeravého môžete predchádzať kŕčom vo svaloch, ale i závratom a chráni vás pred účinkami stresu. Táto zelenina obsahuje aj dobre vstrebateľný vápnik, ktorý prospieva nielen kostiam, ale aj kvalite nechtov a zdraviu chrupu.
Tri gramy bielkovín a 4 gramy vlákniny v 100 gramoch robia z kelu kučeravého zeleninu, ktorá dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu. Má pozitívny vplyv aj na trávenie. Podobne ako inej kapustovité zelenine - kapuste, brokolici či karfiolu, má protizápalové a protirakovinové účinky.