V prírode platí stará dobrá zásada. Treba zbierať a konzumovať to, čo práve rastie. Baza čierna vám aktuálne prospeje v boji proti zápalom, infekciám dýchacích ciest, cukrovke, infarktu, vysokému cholesterolu, proti opuchom i bolestiam kĺbov a pomôže zmierniť aj oxidačný stres.
Okrem čaju i sirupu je tu ďalší spôsob, ako si zdravé živiny z bazy čiernej dopriať. S týmto tipom prišli naše kolegynky z Dobrého jedla. Najprv však musíte zvládnuť bazový sirup, bez neho to totiž nejde :)
Bazový sirup
1 liter, príprava 30 minút + odležanie


Zdroj: Shutterstock
Potrebujete:
- 15-20 bazových kvetov
- 1 liter prevarenej vychladenej vody
- 500 g krupicového cukru
- šťava z 1 citróna
Postup:
- Kvety zľahka oklepte, prípadne jemne operte. Vložte do vysokej nádoby (najlepšie veľkého zaváracieho pohára) a zalejte vodou. V chlade nechajte odležať cez noc.
- Nálev preceďte do hrnca a pridajte cukor. Pomaly zahrievajte a miešajte. Teplota by nemala presiahnuť 45 °C. Keď je cukor rozpustený, pridajte citrónovú šťavu. Sirup prelejte do čistej fľaše a zatvorte. V chladničke vydrží asi mesiac.
Na ďalšej strane nájdete recept, ktorý ešte nepoznáte...