Cvikla pôsobí protizápalovo a zlepšuje krvotvorbu. Stimuluje funkciu pečene i žlčníka a pomáha udržiavať voľné žlčové cesty, čím zaisťuje ľahšie trávenie. Za týmito pozitívnymi účinkami červenej repy sa skrýva aminokyselina betaín. Pomáha znižovať aj hladinu homocysteínu, ktorého vysoké hodnoty postupne vedú k zvýšenému riziku vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Pravidelnou konzumáciou cvikly znižujete i riziko vzniku mŕtvice.
Poteší imunitu
Cvikla vás poteší obsahom betakaroténu, teda provitamínu A, ktorý v pokožke zaisťuje napríklad obnovu buniek. Posilňuje i imunitný systém. V červenej repe nájdte aj vitamíny C a E. Zastúpené sú i vitamíny skupiny B, najmä B1, B2, B3 a B6. Z minerálov je cvikla bohatá na horčík, draslík, vápnik, železo či selén. Najčastejšie v zime siahnete po zaváranej cvikle. Vyskúšajte však niečo menej tradičné a pripravte si cviklové pesto podľa receptu z redakcie Dobré jedlo. Nielen farebne vám spestrí napríklad tradičnú hrianku. Príprava vám zaberie pár minút.
Potrebujeme:
- 4 až 5 ks menších uvarených cvikiel
- za hrsť čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate
- misku nastrúhaného parmezánu
- za hrsť píniových orieškov alebo slnečnicových semienok, môžu byť aj vlašské orechy či arašidy
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
Uvarenú cviklu nakrájajte na menšie kocky a rozmixujte. Postupne pridajte semienka alebo oriešky, parmezán, čerstvé bylinky, strúčiky cesnaku a olivový olej. Na záver dochuťte soľou a korením. Podávať môžete nielen s hriankou, ale prípadne aj s ľubovoľnou zeleninou.