MENU
zdravy-zivot

Vyskúšali sme si za vás: Oplatí sa navštíviť kurz kváskovania?

Domáci chlebík
nebaľte do igelitu
a máte záruku, že
nesplesnivie.
Zdravý život

Vyskúšali sme si za vás: Oplatí sa navštíviť kurz kváskovania?

Vlastnoručne upečený chlebík možno nie je zdravší, no neobsahuje žiadne éčka, prevonia celý byt a všetci vás budú chváliť. Dobré, nie?

Chcete vedieť, čo sa dá naučiť na kurze kváskovania pod vedením skúsenej inštruktorky? Jednoznačne upiecť dobrý domáci chlebík, a ešte aj pár trikov navyše. Sama som si to vyskúšala.

Záujem o kváskovanie majú aj muži

Mladá inštruktorka, na Slovensku známa nadšenkyňa pre kváskovanie, nám rozdala zástery a energicky zahlásila: „Kváskovanie spája, tak si tykajme. Ja som Naty.“ V našom kurze boli hneď dvaja, pričom jeden priznal, že kváskujem už vyše pol roka a prišiel sa zdokonaliť. Druhý zase počul či čítal, že kváskový chlebík je zdravší. A na zdravie predsa nie je nikdy neskoro

Brezová voda pomôže s nádchou, trávením aj s impotenciou. S čím ešte?

Lepkavé miesenie treba vydržať

Keby som cesto pripravovala len podľa kuchárskej knihy, asi by som bola zúfalá. Navážili sme si múku i vodu, nasypali soľ a rascu, a potom nám Naty pridala do misky vopred pripravený materský kvások. Vznikla príšerne lepkavá zmes, ktorú som napriek úpornej snahe o miesenie nedokázala odstrániť z prstov. „Malo by byť hladké, lesklé a odliepať sa od stien misky. Čas miesenia závisí od jeho intenzity. Ja sama niekedy prídem domov z práce naštvaná a cesto vymiesim do dvoch minút alebo si v pokoji sadnem k seriálu a pomaly miesim,“ vysvetlila Naty, aby sme neboli nedočkaví. 

Hoci som sa na kurze cítila neobratne, naučila som sa kopu
kváskovacích grifov.Hoci som sa na kurze cítila neobratne, naučila som sa kopu
kváskovacích grifov.
Hoci som sa na kurze cítila neobratne, naučila som sa kopu kváskovacích grifov.
Zdroj: Robo Hubač

Hoci som sa na kurze cítila neobratne, naučila som sa kopu kváskovacích grifov. Foto: Robo Hubač

Celú FOTOGALÉRIU nájdete TU

Kvások rozmaznávajte

Ďalšie dve hodiny sme kde-tu preložili kysnúce cesto a Naty nám zatiaľ objasnila, ako sa starať o kvások, kedy mu „dávať papať, aby mal spokojné bruško“, ako ho uchovávať v chladničke, ako pripraviť materský kvások, miesiť a prekladať cesto, správne vyhriať rúru... Zaskočilo ma, keď som si spočítala, že cesta k hotovému chlebíku trvá dobrých 18 hodín

VIDEO: Večera podľa Gordona Ramseyho. Vykúzlite ju z bežných domácich zásob

Je to naozaj pochúťka 

Nakoniec sme vykysnuté cesto podľa Natiných inštrukcií opäť premiesili, vytvarovali do bochníčka a premiestnili do ošatky. „Asi o dve-tri hodiny, keď sa cesto zdvojnásobí a ošatka bude naplnená, ho vyklopte na plech a chlebík upečte,“ lúčila sa Naty, ktorá každému z nás pribalila téglik s kváskom. Hoci nie som vychýrená kuchárka, môžem potvrdiť, že chlebík sa perfektne podaril a v priebehu dvoch týždňov som upiekla ešte dva chrumkavé bochníky. Potom som však kvások asi nenakŕmila správne, lebo mi skysol a odobral sa do kváskového neba. Už sa však chystám zaobstarať si nový. Vlastný chlebík chutí naozaj akosi inak. Lepšie

Hmmm, toto je chuť detstva! Rady a tipy ako piecť s kváskom

V ošatke zdvojnásobí svoju veľkosť. Ak chcete upiecť až ráno čerstvý chlieb, ošatku dajte do chladničky, Tam kysne cesto pomaly aj 8 hodín. V ošatke zdvojnásobí svoju veľkosť. Ak chcete upiecť až ráno čerstvý chlieb, ošatku dajte do chladničky, Tam kysne cesto pomaly aj 8 hodín.
V ošatke zdvojnásobí svoju veľkosť. Ak chcete upiecť až ráno čerstvý chlieb, ošatku dajte do chladničky, Tam kysne cesto pomaly aj 8 hodín.
Zdroj: Robo Hubač

Pozor! Kváskový chlieb nerovná sa bezlepkový a rozhodne ho nemôžu jesť celiatici. Foto: Robo Hubač

Oplatí sa kváskovať?

  • + domáci chlebík obsahuje len vodu, múku a soľ, žiadnu chémiu
  • + probiotické baktérie počas kysnutia lepšie rozložia lepok a sacharidy, čím môže byť lepšie stráviteľný
  • + máte čerstvý chlieb, ktorý dlhšie vydrží a je menej náchylný na plesne
  • + chlieb upečený vlastnými rukami si budete viac vážiť a je menej pravdepodobné, že ho vyhodíte
  • – príprava zaberá viac času ako odskočenie do obchodu po hotový chlieb
  • – musíte sa o kvások priebežne starať 

RECEPT: Domáce kváskové žemle pre ľahké trávenie

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Je potrebné pri náleze žlčníkových kameňov vždy podstúpiť operáciu?

Kamene v žlčníku predstavujú potenciálne riziko. Nakoľko nemajú obranyschopnosť voči baktériám, môžu vyvolať zápaly žlčníka. Keď sú kamienky malé, vzniká v žlčníku tzv. blato. Medzi kamienkami sú prítomné baktérie, ktoré sa môžu kedykoľvek rozmnožiť a vytvoriť zápal. Nebezpečné sú však nielen malé, ale aj väčšie kamene. Tie môžu prederaviť žlčník. Bez ohľadu na to, či sú kamene malé alebo veľké, pri operácii sa odstraňuje celý žlčník.
Ďalším rizikom je prestúpenie kameňa cez maličký ductus cysticus do žlčovodu alebo do spoločného vývodu žlčovodu a pankreatovodu. Ak nastane upchatie v mieste, kde sa spájajú pri prechode do dvanástnika, môže vzniknúť pankreatitída, ožltnutie a žltačka. Pankreatitída a takisto žltačka sú život ohrozujúce ochorenia.
Vzhľadom na spomenuté riziká by som odporučil čo najskôr vyhľadať skúseného špecialistu, u ktorého by ste podstúpili operáciu. V aktuálnej situácii je vhodnejšie nájsť menšie pracovisko jednodňovej chirurgie. Výhodou je, že ako pacient prídete do kontaktu len s minimálnym množstvom zdravotníckeho personálu a iných pacientov. V zariadeniach jednodňovej chirurgie sa po operácii žlčníka vyžaduje hospitalizácia len na 1 noc, takže riziko nákazy je výrazne nižšie ako pri niekoľkodňovom pobyte vo veľkej nemocnici.
Dovtedy, kým podstúpite operáciu, je potrebné dodržiavať špeciálnu diétu. Zakázané sú tučné a vysmážané jedlá. Po ich konzumácii sa žlčník prudko stiahne a hrozí riziko koliky. Vhodné je užívanie tzv. spazmolytík. Ide o lieky, ktoré uvoľňujú hladkú svalovinu na tráviacom trakte, vďaka čomu sa znižuje bolestivosť.

čítať viac

Môže za každodennú bolesť hrdla alergia alebo zápal?

Bolesť v hrdle postihuje deti výrazne častejšie než dospelých, až osemkrát ročne. Detská sliznica v hrdle je veľmi citlivá. Bežne sa spája s infekciou alebo aj neinfekčným zápalom, napríklad z alergie. Môže vzniknúť vďaka obyčajnému pobytu vonku na studenom vzduchu alebo v suchom vzduchu v interiéri. V prípade, že za bolesťami hrdla nie sú vážne infekcie a zápaly, ale iba miernejšie podráždenie či prechladnutie, môžete ho riešiť domácimi prostriedkami. Veľmi dôležité je pravidelné dopĺňanie tekutín. Tam, kde bude dieťa ležať počas dňa aj spať v noci, by ste mali dostatočne zvlhčovať vzduch, nakoľko príliš suché ovzdušie podporuje dráždenie sliznice v hrdle. Pravidelne vetrajte. Na kloktanie aj na pitie využite viacero overených a osvedčených prírodných prostriedkov či rastlín. Pri pretrvávaní bolesti hrdla navštívte vášho pediatra, ktorý na základe aj iných klinických symptómov určí, či dieťa musí vyšetriť alergiológ.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor

Diskusia