Skromné, avšak výnimočne chutné a sýte rómske pokrmy sa pripravujú predovšetkým z múky, zemiakov, strukovín, mliečnych výrobkov, vnútorností a údenín.
V minulosti rómske kuchárky odmieriavali suroviny obsahom nádob či počtom dlaní. Pri príprave tradičných jedál sa týmto spôsobom odmeriavajú suroviny aj dnes, čo svedčí o ich dobrom odhade a kuchárskom umení.
Prinášame vám tri recepty z tradičnej rómskej kuchyne, ale ak nemáte chuť alebo čas variť, zájdite do reštaurácie a nenechajte ujsť 1.ročník Gipsy food festivalu!
Vo vybraných reštauráciách a puboch v Bratislave budete mať možnosť v týždni od 8. do 14. apríla 2013 ochutnať niektorú zo špecialít typickej rómskej gastronómie. Celý zoznam reštaurácií, ktoré sa do projektu zapojili nájdete na stránke www.divemaky.sk .
CHUTNAJTE A OHODNOŤTE
Pašvare, Goja, Chumer s bukami, či Marikľa - to sú niektoré z kulinárskych prekvapení, ktoré budú môcť návštevníci vo vybraných pohostinstvách ochutnať a ohodnotiť a na webovej stránke projektu aj ohodnotiť. Zároveň tu nájdete aj informácie o histórii a zaujímavostiach zo života Rómov, chutné recepty a tipy na podujatia a aktivity, ktoré občianske združenie organizuje.
,,Ľudia milujú foodfestivaly, a preto dúfame, že prémiový ročník bude príjemnou udalosťou pre všetkých gurmánov,” hovorí Miriam Mahajová, programová koordinátorka festivalu. Výťažok z predaja jedál bude venovaný štipendijnému programu, ktorý sa prioritne zameriava na výchovu a vzdelávanie novej rómskej generácie.
NENECHAJTE SI UJSŤ! PAŠVARE
Pečené rebrá
Náklady: 7 € na 10 porcii = 0,70 €/porcia
Potrebujeme: 3 kg bravčových rebier, 2 ks cibule, 5 strúčikov cesnaku, soľ, rasca
Postup: Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie.
Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° asi hodinu a pol- dve. Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky... alebo podľa chuti) najlepšie na drevenej doske.
CHUMER S BUKAMI
Rezance s pečienkami
Náklady: 4,90 € na 10 porcii = 0,49 €/porcia
Potrebujeme: 2 kg širších rezancov, 1 kg kuracích pečienok, 0,20 kg cibule, 2 strúčiky cesnaku, 0,1 kg bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie, olej
Postup: Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky a prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.
MARIKĽA
Placky
Náklady:1,60 € na 10 porcii = 0,16 €/porcia
Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 0,1 kg bravčovej masti, 2 ks vajcia, 1 kocka kvasníc, voda, cesnak
Postup: Suroviny zmiešame a vypracujeme cesto do hladka. Cesto vyvaľkáme asi na hrúbku širokú necelý centimeter. Vykrojíme kolesá v priemere asi 10 cm. Ak nemáme možnosť vykrajovať kolesá, cesto vyvaľkáme na veľké koleso, ktoré po upečení nakrájame na kúsky. Pripravené cesto pečieme na horúcej platni, nie na panvici. Horúce pomastíme roztopenou masťou, posolíme a potrieme prelisovaným cesnakom. Podávať môžeme samotné alebo s fazuľovou nátierkou.
FAZUĽOVÁ NÁTIERKA
Náklady: 3,30 € na 10 porcii = 0,33 €/porcia
Potrebujeme: 2 konzervy červenej fazule, 2 ks cibule, 0,2 kg údenej slaninky, 0,5 kg hladkej múky, soľ, vegeta, olej
Postup: Nadrobno pokrájame slaninku, upražíme. Keď máme slaninku pripravenú dozlatista, pridáme cibuľu, smažíme doružova. Zmes dobre premiešame s fazuľou, pridáme pripravenú zápražku (hl. múka a olej) a podľa potreby pridáme nálev z fazule. Nátierku dochutíme soľou, vegetou.