MENU
zdravy-zivot

Vyskúšajte tradičné rómske jedlo! Je výborné!

Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou.
Zdroj: Profimedia.sk
Zdravý život

Vyskúšajte tradičné rómske jedlo! Je výborné!

Tradičné rómske pokrmy upadajú do zabudnutia, pritom práve rómska kuchyňa je pestrá a nesie pečať všetkých krajín, ktorými tento národ v minulosti prechádzal. Uvarte si ich sami alebo navštívte prvý ročník Gipsy Food Festivalu na Slovensku.

Skromné, avšak výnimočne chutné a sýte rómske pokrmy sa pripravujú predovšetkým z múky, zemiakov, strukovín, mliečnych výrobkov, vnútorností a údenín.

V minulosti rómske kuchárky odmieriavali suroviny obsahom nádob či počtom dlaní. Pri príprave tradičných jedál sa týmto spôsobom odmeriavajú suroviny aj dnes, čo svedčí o ich dobrom odhade a kuchárskom umení.

Prinášame vám tri recepty z tradičnej rómskej kuchyne, ale ak nemáte chuť alebo čas variť, zájdite do reštaurácie a nenechajte ujsť 1.ročník Gipsy food festivalu!

Vo vybraných reštauráciách a puboch v Bratislave budete mať možnosť v týždni od 8. do 14. apríla 2013 ochutnať niektorú zo špecialít typickej rómskej gastronómie. Celý zoznam reštaurácií, ktoré sa do projektu zapojili nájdete na stránke www.divemaky.sk .

CHUTNAJTE A OHODNOŤTE

Pašvare, Goja, Chumer s bukami, či Marikľa - to sú niektoré z kulinárskych prekvapení, ktoré budú môcť návštevníci vo vybraných pohostinstvách ochutnať a ohodnotiť a na webovej stránke projektu aj ohodnotiť. Zároveň tu nájdete aj informácie o histórii a zaujímavostiach zo života Rómov, chutné recepty a tipy na podujatia a aktivity, ktoré občianske združenie organizuje.

,,Ľudia milujú foodfestivaly, a preto dúfame, že prémiový ročník bude príjemnou udalosťou pre všetkých gurmánov,” hovorí Miriam Mahajová, programová koordinátorka festivalu. Výťažok z predaja jedál bude venovaný štipendijnému programu, ktorý sa prioritne zameriava na výchovu a vzdelávanie novej rómskej generácie.

NENECHAJTE SI UJSŤ! PAŠVARE

Pečené rebrá

Náklady: 7 € na 10 porcii = 0,70 €/porcia
Potrebujeme: 3 kg bravčových rebier, 2 ks cibule, 5 strúčikov cesnaku, soľ, rasca
Postup: Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie.

Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° asi hodinu a pol- dve. Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky... alebo podľa chuti) najlepšie na drevenej doske.

CHUMER S BUKAMI

Rezance s pečienkami

Náklady: 4,90 € na 10 porcii = 0,49 €/porcia
Potrebujeme: 2 kg širších rezancov, 1 kg kuracích pečienok, 0,20 kg cibule, 2 strúčiky cesnaku, 0,1 kg bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie, olej
Postup: Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky a prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

MARIKĽA

Placky

Náklady:1,60 € na 10 porcii = 0,16 €/porcia
Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 0,1 kg bravčovej masti, 2 ks vajcia, 1 kocka kvasníc, voda, cesnak
Postup: Suroviny zmiešame a vypracujeme cesto do hladka. Cesto vyvaľkáme asi na hrúbku širokú necelý centimeter. Vykrojíme kolesá v priemere asi 10 cm. Ak nemáme možnosť vykrajovať kolesá, cesto vyvaľkáme na veľké koleso, ktoré po upečení nakrájame na kúsky. Pripravené cesto pečieme na horúcej platni, nie na panvici. Horúce pomastíme roztopenou masťou, posolíme a potrieme prelisovaným cesnakom. Podávať môžeme samotné alebo s fazuľovou nátierkou.

FAZUĽOVÁ NÁTIERKA

Náklady: 3,30 € na 10 porcii = 0,33 €/porcia
Potrebujeme: 2 konzervy červenej fazule, 2 ks cibule, 0,2 kg údenej slaninky, 0,5 kg hladkej múky, soľ, vegeta, olej
Postup: Nadrobno pokrájame slaninku, upražíme. Keď máme slaninku pripravenú dozlatista, pridáme cibuľu, smažíme doružova. Zmes dobre premiešame s fazuľou, pridáme pripravenú zápražku (hl. múka a olej) a podľa potreby pridáme nálev z fazule. Nátierku dochutíme soľou, vegetou.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Napriek diéte FODMAP mi bolesti neustúpili. Musím kvôli liekom navštíviť špecialistu?

SIBO je ochorenie, pri ktorom dochádza k nadmernému alebo aj abnormálnemu prerastaniu tenkého čreva baktériami. V tomto prípade sa indikuje antibiotická liečba, pričom najlepšie skúsenosti sú s liečivom rifaximín. Dané antibiotikum vám môže predpísať len špecialista. Zvyšné, ako je norfloxacín a amoxicilín, môže predpísať aj všeobecný lekár.

čítať viac

Mám hraničné hodnoty tlaku. Kedy treba začať liečbu?

Hodnoty tlaku krvi nie sú rovnaké u toho istého človeka počas celého dňa. Vplýva naň veľa faktorov. U dospelých sa ako normálny  tlak  krvi uvádza hodnota 120/75 - 80 mmHg. Hraničný tlak krvi je medzi 130 -139/80 - 90 mmHg a za hypertenziu I. stupňa sa považuje opakovane nameraný tlak krvi 140 -160/90 -100 mmHg. Pre správne meranie treba zabezpečiť základné podmienky - seďte predtým bez stresu a predchádzajúcej fyzickej aktivity minimálne päť minút a nebuďte veľmi najedená ani hladná. Tlak si merajte dva až tri razy týždenne v rôznych časoch, nielen ráno po zobudení.

S liečbou zvýšeného tlaku krvi by ste mali začať, ak ste si viac týždňov po sebe namerali takmer vždy zvýšené hodnoty. Objednajte sa k všeobecnému lekárovi. Niekedy sa vám sestrička v ambulancii nameria zvýšené hodnoty tlaku krvi, ktoré sa odlišujú od nameraných v domácom prostredí. Môže ísť o syndróm bieleho plášťa. Aj v tomto prípade je potrebné začať cielenú liečbu s primeranou dávkou a kombináciou liekov. Na potvrdenie hypertenzie mimo ambulancie lekára je často nevyhnutné vykonať 24-hodinové monitorovanie tlaku krvi, ktoré sleduje tlak aj počas noci, keď spíte. Až tento výsledok niekedy definitívne odhalí hodnoty tlaku krvi.

Pri hraničných hodnotách krvného tlaku odporúčame diétne a režimové opatrenia. Znížte konzumáciu kuchynskej soli, ale pozor, je prítomná  takmer v každom jedle, najmä v kupovanom. Znížte hmotnosť, prestaňte fajčiť a začnite s pravidelným aeróbnym cvičením, napríklad pravidelnou rýchlejšou chôdzou v trvaní 30 až 45 minút aspoň tri- až päťkrát týždenne. Pravidelne užívajte magnézium.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor