Bylinkárky skorocel odporúčajú aj vtedy, keď vás trápia hnačky, pri problémoch dýchacích ciest i zápaloch priedušiek, horúčkach, pri zápaloch ľadvín, ale aj únave, poruchách trávenia, pálení záhy či na redukciu váhy.
Táto bylinka je bohatá na slizovité látky, kyseliny, triesloviny, vitamíny A, C a K, betakarotén, invertín, enzými, vláknina a vápnik.
V kuchyni
Skorocel je výborný aj do šalátov.
Zdroj: Shutterstock
Púčiky skorocela môžete nakladať nakyslo ako kapary. Mladé listy, ideálne pred kvitnutím použiť do šalátov. Je dobré krájať ich na jemné prúžky a kombinovať s paradajkami, uhorkami či reďkovkami.
Sirup proti kašľu
Skorocelový sirup proti kašľu je lahodný a vyrobiť ho je veľmi jednoduché.
Zdroj: Shutterstock
Spôsobov ako si ho pripraviť je viac.
- Na sirup budete potrebovať 100 g čerstvých listov, ktoré nasekajte. pridáte 100 ml prevarenej ochladenej vody a rozmixujete. Z kaše vytlačíte šťavu a prefiltrujete. Pridáte 10 g cukru, privediete do varu a ešte horúce rozlejete do fľaštičiek, ktoré je doré skladovať v chladničke. Užívajte niekoľkokrát denne lyžičku.
- Druhý spôsob spočíva vo vrstvení nasekaných listov skorocelu s kryštálovým cukrom a citrónovou šťavou do skleneného pohára. Pohár uzavrite a nechajte stáť na slnku, kým sa cukor rozpustí. Preceďte a môžete užívať.
Sirup proti kašľua na boľavé priedušky má lahodnú chuť a nebudú sa mu brániť ani deti.
Ako ho zbierať a sušiť? Čítajte na ďalšej strane...