Selén je výborný antioxidant, ktorý blokuje škodlivé voľné radikály. Určite sa oplatí poznať jeho prírodné zdroje. Kedy si ho treba dopĺňať a prečo jeho príjem netreba preháňať?
Kto ho môže mať nedostatok?
Nad doplnením selénu porozmýšľajte, ak vás trápia chronické črevné choroby, ktoré celkovo zhoršujú vstrebávanie živín. Jeho hladinu by si mali kontrolovať aj vegetariáni a vegáni. „Na nedostatok selénu je dôležité myslieť, ak užívate hormóny štítnej žľazy. Rovnako i v prípade tehotenstva a dojčenia. Materské mlieko obsahuje pomerne veľa selénu, ktorý sa odčerpáva z tela matky,“ upozorňuje výživová poradkyňa Katarína Grich. „Pozor by si mali dávať i nadpriemerne sexuálne aktívni muži, keďže ejakulát obsahuje veľké množstvo selénu.“
Hoci jeho pozitívne účinky sú nepopierateľné, z jeho užívaním to netreba preháňať. Ako už napovedá označenie selénu, organizmus na správne fungovanie potrebuje len stopové množstvo. Najvhodnejšie je jeho užívanie konzultovať s lekárom.
KDE SA NACHÁDZA?
- najbohatším zdrojom sú para orechy
- ryby a morské plody
- hydina, mäso, pečeň a vnútornosti
- syry a mliečne výrobky
- celé zrná, ovos, hnedá ryža
- avokádo
Pozor na hodnoty
Selén sa určite oplatí kombinovať najmä s vitamínom E, ktorý zvyšuje jeho účinnosť. Skúma sa aj jeho protizápalový účinok, čím môže zlepšovať niektoré chronické zápalové ochorenia ako napríklad reumatickú artritídu, psoriázu, lupus alebo ekzém. „Priemerná odporúčaná denná dávka selénu pre dospelú osobu je päťdesiat mikrogramov na deň. U dojčiacich žien až sedemdesiat mikrogramov na deň. Zaujímavosť je, že jeden para orech obsahuje priemerne až stodvadsať mikrogramov selénu,“ približuje výživová poradkyňa.
Toxická dávka je deväťsto mikrogramov denne. Môže vyvolať nevoľnosť až zvracanie, vyrážky, stratu vlasov či zmeny na nechtoch. Nadmerné hodnoty selénu sa môžu hlásiť cesnakovým zápachom dychu i potu, ale aj depresiami.