Hnačka predstavuje reakciu organizmu na zápal v čreve ako reakcia na baktérie, vírusy, parazity, plesne a iné. Ak idete na toaletu viac ako 5-krát denne a máte vodnatú stolicu, je dosť možné, že trpíte hnačkou.
Najčastejšie symptómy
- riedka stolica
- hlieny až pena v stolici
- zmena farby stolice, zelená, s prímesou
- slabosť
- nechutenstvo, nevoľnosť a ťažoba v žalúdku
- bolesť brucha, podbrušia
- pocit na vracanie až vracanie
- zvýšená telesná teplota až horúčka
Zradné potraviny
Leto býva na hnačky obzvlášť štedré. „Podmieňujú to viaceré faktory. Leto ako ročné obdobie poskytuje veľkému množstvu mikroorganizmov veľmi vhodné podmienky na množenie, a to najmä v potravinách a vo vode. Druhým faktorom je cestovanie aj spektrum mikroorganizmov v danej krajine, na ktoré domáci obyvatelia môžu byť asimilovaní, no my sa s nimi bežne nestretávame. Preto u nás skôr vyvolajú ochorenie, teda hnačku,“ hovorí Martin Matejka, všeobecný lekár pre deti a dorast.
Hnačkám praje aj vlhké a teplé prostredie, teda lepšie povedané, ak tieto dve podmienky zmenia kvalitu potraviny či vody.
Hnačku najčastejšie spôsobujú zle skladované alebo tepelne upravené potraviny. V takých sa rozmnožujú baktérie produkujúce toxíny poškodzujúce črevné bunky. Býva to najmä mäso a vajcia. „Ale aj nedostatočne upravená, špinavá voda môže spôsobiť črevné problémy. Obsahuje škodlivé baktérie a vírusy spôsobujúce akútne, úporné hnačky, často spojené s teplotami a kŕčmi,“ hovorí lekár.
Ako pri hnačke postupovať? Pokračovanie na ďalšej strane...