Adzuki, čiže malé červené fazuľky, sú doslova elektrárňou výživy a prekypujú zinkom, horčíkom, železom a draslíkom. Ich vysoký obsah železa môže pomôcť aj ľuďom s anémiou.
Vysoký obsah vlákniny pomáha čistiť črevo od toxických látok, pretože vedie k objemnejšej stolici a k pohodlnejšiemu vylučovaniu nasledujúce ráno. Vysoký obsah vlákniny tiež znižuje cholesterol. Fazuľky adzuki sú tiež mierne močopudné a pomáhajú pri zmierňovaní opuchov. Vláknina tiež pomáha zvýšiť citlivosť na inzulín a znižovať výkyvy hladiny cukru po jedle.
Urýchľuje chudnutie
Fazuľky adzuki môžu dokonca pomôcť k zhodeniu prebytočných kíl. Niektoré dôkazy naznačujú, že látky v týchto fazuliach môžu zvýšiť aktivitu génov znižujúcich hlad a zvýšiť pocity plnosti a tiež prispieť k strate hmotnosti.
Okrem toho, že fazuľa adzuki je bohatá na vlákninu, je bohatá aj na bielkoviny. Obe tieto živiny znižujú pocit hladu a zvyšujú pocit sýtosti. V jednej šesťtýždňovej štúdii účastníci, ktorí konzumovali aspoň ½ šálky, teda asi 90 gramov tejto strukovín denne, schudli o 6,4 kilogramu viac v porovnaní s tými dobrovoľníkmi, ktorí ju nejedli. S touto fazuľkou sa jednoducho nebudete cítiť hladní, čo veľmi pri chudnutí pomáha.
Ázijská dobrota
Fazuľa adzuki pochádza z Číny, kde sa vo veľkej miere používa aj v tradičnej medicíne. Je základom makrobiotickej stravy a veľmi populárna je aj v Japonsku, kde stojí hneď za sójou. Obľúbená je tiež v Južnej Korei a na Tchajwane.
Jedným z najobľúbenejších spôsobov ich prípravy je uvariť fazuľu s cukrom a roztlačiť ju na sladkú červenú pastu. Tá sa potom používa ako náplň do niektorých slaných jedál a mnohých ázijských dezertov, napríklad populárnych ryžových koláčikov moči. Fazuľa adzuki sa uplatní tiež pri príprave polievok, šalátov, hlavných jedál, kaší, nátierok, cestovín a ďalších pokrmov. Skvelé je nechať si adzuki naklíčiť.
Ako na to?
Fazuľu dajte do sitka a prepláchnite pod studenou vodou. Presypte ju do veľkého hrnca, zakryte ju niekoľkými centimetrami vody a nechajte 8 hodín alebo cez noc namáčať. Potom fazuľu sceďte a do hrnca naplňte aspoň 3x viac vody, než koľko je fazule. Priveďte do varu a varte 45 až 60 minút alebo kým fazuľa nezmäkne.
Uvarené fazule ihneď spotrebujte, receptov je mnoho, prípadne ich dajte do chladničky a skonzumujte do 3 až 5 dní. V mrazničke fazuľa vydrží až osem mesiacov.