MENU
zdravy-zivot

Vychytávka z Ázie: S TÝMTO schudnete kilo každý týždeň

Pregnant,Woman,At,An,Early,Pregnancy,Holding,Hands,On,Belly
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Vychytávka z Ázie: S TÝMTO schudnete kilo každý týždeň

Sú potraviny, ktorým sa darí účinnejšie zapojiť tráviaci systém a telo ozdraviť, a aj zbaviť kilogramov. Patrí k nim nenápadná fazuľka z Ázie.

Adzuki, čiže malé červené fazuľky, sú doslova elektrárňou výživy a prekypujú zinkom, horčíkom, železom a draslíkom. Ich vysoký obsah železa môže pomôcť aj ľuďom s anémiou.

Vysoký obsah vlákniny pomáha čistiť črevo od toxických látok, pretože vedie k objemnejšej stolici a k pohodlnejšiemu vylučovaniu nasledujúce ráno. Vysoký obsah vlákniny tiež znižuje cholesterol. Fazuľky adzuki sú tiež mierne močopudné a pomáhajú pri zmierňovaní opuchov. Vláknina tiež pomáha zvýšiť citlivosť na inzulín a znižovať výkyvy hladiny cukru po jedle.

Urýchľuje chudnutie

Fazuľky adzuki môžu dokonca pomôcť k zhodeniu prebytočných kíl. Niektoré dôkazy naznačujú, že látky v týchto fazuliach môžu zvýšiť aktivitu génov znižujúcich hlad a zvýšiť pocity plnosti a tiež prispieť k strate hmotnosti.

Okrem toho, že fazuľa adzuki je bohatá na vlákninu, je bohatá aj na bielkoviny. Obe tieto živiny znižujú pocit hladu a zvyšujú pocit sýtosti. V jednej šesťtýždňovej štúdii účastníci, ktorí konzumovali aspoň ½ šálky, teda asi 90 gramov tejto strukovín denne, schudli o 6,4 kilogramu viac v porovnaní s tými dobrovoľníkmi, ktorí ju nejedli. S touto fazuľkou sa jednoducho nebudete cítiť hladní, čo veľmi pri chudnutí pomáha.

Ázijská dobrota

Fazuľa adzuki pochádza z Číny, kde sa vo veľkej miere používa aj v tradičnej medicíne. Je základom makrobiotickej stravy a veľmi populárna je aj v Japonsku, kde stojí hneď za sójou. Obľúbená je tiež v Južnej Korei a na Tchajwane.

Japonské populárne ryžové koláčiky sa zvyknú plniť pastou z adzuki.Japonské populárne ryžové koláčiky sa zvyknú plniť pastou z adzuki.
Japonské populárne ryžové koláčiky sa zvyknú plniť pastou z adzuki.
Zdroj: Shutterstock

Jedným z najobľúbenejších spôsobov ich prípravy je uvariť fazuľu s cukrom a roztlačiť ju na sladkú červenú pastu. Tá sa potom používa ako náplň do niektorých slaných jedál a mnohých ázijských dezertov, napríklad populárnych ryžových koláčikov moči. Fazuľa adzuki sa uplatní tiež pri príprave polievok, šalátov, hlavných jedál, kaší, nátierok, cestovín a ďalších pokrmov. Skvelé je nechať si adzuki naklíčiť.

Ako na to?

Fazuľu dajte do sitka a prepláchnite pod studenou vodou. Presypte ju do veľkého hrnca, zakryte ju niekoľkými centimetrami vody a nechajte 8 hodín alebo cez noc namáčať. Potom fazuľu sceďte a do hrnca naplňte aspoň 3x viac vody, než koľko je fazule. Priveďte do varu a varte 45 až 60 minút alebo kým fazuľa nezmäkne.

Uvarené fazule ihneď spotrebujte, receptov je mnoho, prípadne ich dajte do chladničky a skonzumujte do 3 až 5 dní. V mrazničke fazuľa vydrží až osem mesiacov.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor