Zdravá domáca nátierka z lososa, ktorá poteší všetkých fajnšmekrov
24. 9. 2020, 8:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 19:20)

Zdroj: Pinterest
Reklama
Losos patrí medzi najzdravšie jedlá na svete. A navyše je aj chutný, čo o mnohých zdravých veciach celkom neplatí. A ak si vyrobíte vlastnú paštétu, bude ešte oveľa zdravšia!
O skvelých zdravotných benefitoch lososa a najmä omega-3 mastných kyselín sa dozviete v mnohých, aj odborných článkoch. Poďme si povedať, ako si pripravíte domáce pâté, výbornú paštétu, alebo ak chcete nátierku z lososa.
Potrebujete
- 250 g čerstvého lososa bez kože
- 1 a pol menšej cibule
- 1 stonka zelera
- čerstvé bylinky - malá viazanička petržlenovej vňate
- sušené bylinky - 4 bobkové listy, 1 ČL mäty
- 240 ml bieleho suchého vína
- 100g údeného lososa
- 1PL vysokopercentnej kyslej smotany (najlepšie 25%)
- 1/2PL citrónovej šťavy
- 1PL olivového oleja";i:10;s:67:"maslo, soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, údená paprika

Video Player is loading.
VIDEOrecept: Zdravá a chutná jednoduchá nátierka z lososaZdroj: youtube
Postup
- lososa z oboch strán osolíme a okoreníme, necháme postáť 10 minút
- 1 cibuľu rozkrojíme na štvrťky a spolu s čerstvými aj sušenými bylinkami dáme do hrnca, pridáme 1 ČL čierneho korenia a zalejeme 750 ml studenej vody.
- Prilejeme víno a spolu varíme 25 minút.
- Znížime teplotu na minimum, vložíme lososa a zakryté dusíme 5 minút.
- Odstavíme z ohňa a necháme oddychovať 10 minút.
- Medzitým nakrájame polovicu cibule nadrobno. Do panvice dáme kúsok masla, na ktorom cibuľu trochu podusíme.
- Lososa vyberieme z hrnca, necháme odkvapkať, vychladnúť, vložíme do väčšej misy a roztlačíme vidličkou.
- Údeného lososa nakrájame nadrobno a prisypeme do misy. Pridáme tiež vychladnutú udusenú cibuľu.
- Všetko spolu zmiešame a pridáme smotanu, citrónovú šťavu a olivový olej.
- Prisypeme asi 1/4ČL údenej papriky, podľa chuti prisolíme a znova dôkladne premiešame. Kto má rád jemnejšiu konzistenciu, môže pomazánku na koniec pomixovať tyčovým mixérom.";i:10;s:131:"Podávame najlepšie na jednohubkách, chlebíčkoch či knäckebrote, posypané pažítkou alebo nasekanými lístkami petržlenu.
Dobrú chuť!