MENU
zdravy-zivot

Vitamíny varením zničíte? Odborníčka vyvracia mýtus, stačí spraviť toto

Vitamíny sa varením nemusia zničiť.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Vitamíny varením zničíte? Odborníčka vyvracia mýtus, stačí spraviť toto

Vitamíny sa tepelnou úpravou stratia? A čo ak nájdete niečo ešte hodnotnejšie?

Nikto netvrdí, že nemáte jesť surové ovocie a zeleninu. Skôr rešpekt pred dusenou omáčkou či polievkou je úplne zbytočný a posadnutosť všetkým „raw“ vlastne nedáva zmysel. 

Predstava väčšiny z nás je taká, že varením sa strácajú cenné živiny a vitamíny v potravinách. Toto tvrdenie je pravdivé len do istej miery,“ upozorňuje výživová odborníčka Zdenka Havettová. „Varom sa strácajú najmä niektoré termolabilné vitamíny skupiny B a hlavne C citlivé na vysokú teplotu. Na druhej strane, niektoré cenné látky z ovocia a zo zeleniny sa lepšie vstrebávajú po ich tepelnej úprave,“ vysvetľuje.

Zhodnotíte

Čo sa vlastne pri varení deje? Koľko vitamínov naozaj obetujete pre lepšiu stráviteľnosť?

Pri varení potravín dochádza k menším alebo väčším zmenám takmer vo všetkých ich zložkách. Rozsah týchto zmien závisí od viacerých faktorov. Ide najmä o prístup svetla, prítomnosť vody, výšku teploty a zloženie potraviny. Tieto zmeny ovplyvňujú najmä nutričné vlastnosti potravín pozitívne alebo negatívne,“ zovšeobecňuje odborníčka, no zdôrazňuje pozitívny vedľajší produkt:

Zvyšuje sa stráviteľnosť potravín a využiteľnosť živín, čo rozhodne patrí k pozitívnym vlastnostiam. Tepelnou úpravou stúpa aj výživová hodnota niekto­rých potravín. Napríklad z tepelne spracovaných paradajok získame viac lykopénu,“ uvádza jedného zo silných adeptov vhodných do hrnca.

No ani pri varení väčšinu živín nemusíte stratiť. Ako na to? Pokračovanie na ďalšej strane....

Pokračovať Ďalej (1/3)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor