Nikto netvrdí, že nemáte jesť surové ovocie a zeleninu. Skôr rešpekt pred dusenou omáčkou či polievkou je úplne zbytočný a posadnutosť všetkým „raw“ vlastne nedáva zmysel.
„Predstava väčšiny z nás je taká, že varením sa strácajú cenné živiny a vitamíny v potravinách. Toto tvrdenie je pravdivé len do istej miery,“ upozorňuje výživová odborníčka Zdenka Havettová. „Varom sa strácajú najmä niektoré termolabilné vitamíny skupiny B a hlavne C citlivé na vysokú teplotu. Na druhej strane, niektoré cenné látky z ovocia a zo zeleniny sa lepšie vstrebávajú po ich tepelnej úprave,“ vysvetľuje.
Zhodnotíte
Čo sa vlastne pri varení deje? Koľko vitamínov naozaj obetujete pre lepšiu stráviteľnosť?
„Pri varení potravín dochádza k menším alebo väčším zmenám takmer vo všetkých ich zložkách. Rozsah týchto zmien závisí od viacerých faktorov. Ide najmä o prístup svetla, prítomnosť vody, výšku teploty a zloženie potraviny. Tieto zmeny ovplyvňujú najmä nutričné vlastnosti potravín pozitívne alebo negatívne,“ zovšeobecňuje odborníčka, no zdôrazňuje pozitívny vedľajší produkt:
„Zvyšuje sa stráviteľnosť potravín a využiteľnosť živín, čo rozhodne patrí k pozitívnym vlastnostiam. Tepelnou úpravou stúpa aj výživová hodnota niektorých potravín. Napríklad z tepelne spracovaných paradajok získame viac lykopénu,“ uvádza jedného zo silných adeptov vhodných do hrnca.
No ani pri varení väčšinu živín nemusíte stratiť. Ako na to? Pokračovanie na ďalšej strane....