MENU
zdravy-zivot

Vitamínová bomba našich starých mám: Zabudnutá zelenina menom paštrnák!

Ak chcete, aby vám paštrnák vydržal čo najdlhšie čerstvý, zabaľte ho do navlhčenej utierky a uložte do chladničky
Zdravý život

Vitamínová bomba našich starých mám: Zabudnutá zelenina menom paštrnák!

Vzdialený bratranec mrkvy a rodný brat petržlenu. Poznáte paštrnák? Keď zistíte, aký je úžasný, budete ho milovať.

Nevšimli ste si ho doteraz medzi zeleninou v obchode? Nie ste jediní. Väčšina si ho zamieňa s petržlenom. Paštrnák vie svojou vizážou naozaj popliesť. Dlhý žltkastý koreň so šťavnatou bielou dužinou je čerstvý oveľa lahodnejší ako petržlen. Aj keď si mnohí myslia, že medzi týmito dvoma koreňovými zeleninami nie je žiadny rozdiel, nie je to vôbec pravda. Petržlen síce vonia viac, no paštrnák je pre ľudský organizmus oveľa prospešnejší a výživnejší. Až polovica odporúčanej dennej dávky vitamínu C je obsiahnutá približne iba v 100 gramoch tohto zázračného koreňa. Okrem toho má príjemnú sladkastú chuť s arómou pripomínajúcou petržlen.

Neprehliadnite: Koreňová zelenina na odkyslenie organizmu. Týchto 6 druhov vyženie z tela zápal

Zimy sa nebojí

Odoláva veľmi nízkym, až mrazivým teplotám. V záhrade si ho preto môžete nazbierať aj v chladnejších mesiacoch. Aj by ste mali. Paštrnák je mimoriadne nabitý vitamínmi a minerálnymi látkami. Obsahuje dôležitý vitamín C a celú plejádu béčok. Okrem toho triumfuje vysokým obsahom draslíka, mangánu, horčíka, fosforu, železa, vlákniny, kyseliny listovej a alkaloidu pastinacín. Vďaka týmto látkam má močopudné účinky. Pozitívne vplýva na zdravie srdca a ciev, reguluje krvný tlak i cholesterol v krvi a posilňuje pokožku. Paštrnák dokonca môže zlepšovať duševné zdravie a mierne pôsobí ako antidepresívum. V rímskej dobe sa považoval za afrodiziakum. Dôležitý je však obsah éterických olejov, ktoré priaznivo vplývajú na trávenie a na nervovú sústavu.

Prvý cukor

Paštrnák nie je u nás práve najznámejšia zelenina, hoci je s nami už od nepamäti. Dodnes divo rastie v západnej Európe. Jeho semená sa k nám rozniesli z oblasti dnešného Švajčiarska. V stredoveku bol rozšírený do celej Európy. Používal sa ako zdroj cukru ešte predtým, ako boli k dispozícii trstinové a repné cukry. Je veľmi obľúbený najmä vo Francúzsku, v Anglicku a v severoeurópskych štátoch. V polovici 19. storočia ho nahradili zemiaky ako hlavný zdroj škrobu, a tak sa upustilo od jeho pestovania. Pečený paštrnák je však ešte stále v niektorých častiach po anglicky hovoriaceho sveta považovaný za nevyhnutnú súčasť vianočnej večere.

Zdravá bomba: Recept na zapekanú cviklu s paštrnákom a rozmarínom

Ako ho pripraviť?

V kuchyni sa využíva podobne ako mrkva, petržlen alebo zeler. Paštrnák môžete variť nad parou, restovať alebo piecť. Najčastejšie sa využíva ako príloha k mäsitým jedlám. Ak si trúfate, môžete si ho pridať aj čerstvý do šalátu, najlepšie strúhaný. Rovnako sa veľmi hodí aj k pečeným zemiakom. V minulosti sa paštrnák sušil a následne mlel na múku, z ktorej sa piekol chlieb medovníkovej chuti.

Namiesto zemiakov

Rozmýšľate, ako by ste oživli svoju kuchyňu? Stačí malá zmena, paštrnák namiesto zemiakov! V receptoch vymeňte zemiaky za rovnaké množstvo paštrnáka a váš jedálny lístok sa okamžite vymaní z nudného stereotypu.

Tanier plný zdravia: 4 polievky zaženú príznaky choroby

Zdravý tip

Zdravý tip

Paštrnák očistite, nakrájajte a potrite hrubozrnnou alebo kremžskou horčicou. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pofŕkajte obľúbeným olejom. Pečte pri 180 stupňoch Celzia do zlatista.Zdravý tip

Paštrnák očistite, nakrájajte a potrite hrubozrnnou alebo kremžskou horčicou. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pofŕkajte obľúbeným olejom. Pečte pri 180 stupňoch Celzia do zlatista.
Zdravý tip Paštrnák očistite, nakrájajte a potrite hrubozrnnou alebo kremžskou horčicou. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pofŕkajte obľúbeným olejom. Pečte pri 180 stupňoch Celzia do zlatista.
Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Paštrnák očistite, nakrájajte a potrite hrubozrnnou alebo kremžskou horčicou. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pofŕkajte obľúbeným olejom. Pečte pri 180 stupňoch Celzia do zlatista.

Koreňová zelenina, ktorá posilní imunitu i srdce. Ideálna hlavne pre športovcov

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Je potrebné pri náleze žlčníkových kameňov vždy podstúpiť operáciu?

Kamene v žlčníku predstavujú potenciálne riziko. Nakoľko nemajú obranyschopnosť voči baktériám, môžu vyvolať zápaly žlčníka. Keď sú kamienky malé, vzniká v žlčníku tzv. blato. Medzi kamienkami sú prítomné baktérie, ktoré sa môžu kedykoľvek rozmnožiť a vytvoriť zápal. Nebezpečné sú však nielen malé, ale aj väčšie kamene. Tie môžu prederaviť žlčník. Bez ohľadu na to, či sú kamene malé alebo veľké, pri operácii sa odstraňuje celý žlčník.
Ďalším rizikom je prestúpenie kameňa cez maličký ductus cysticus do žlčovodu alebo do spoločného vývodu žlčovodu a pankreatovodu. Ak nastane upchatie v mieste, kde sa spájajú pri prechode do dvanástnika, môže vzniknúť pankreatitída, ožltnutie a žltačka. Pankreatitída a takisto žltačka sú život ohrozujúce ochorenia.
Vzhľadom na spomenuté riziká by som odporučil čo najskôr vyhľadať skúseného špecialistu, u ktorého by ste podstúpili operáciu. V aktuálnej situácii je vhodnejšie nájsť menšie pracovisko jednodňovej chirurgie. Výhodou je, že ako pacient prídete do kontaktu len s minimálnym množstvom zdravotníckeho personálu a iných pacientov. V zariadeniach jednodňovej chirurgie sa po operácii žlčníka vyžaduje hospitalizácia len na 1 noc, takže riziko nákazy je výrazne nižšie ako pri niekoľkodňovom pobyte vo veľkej nemocnici.
Dovtedy, kým podstúpite operáciu, je potrebné dodržiavať špeciálnu diétu. Zakázané sú tučné a vysmážané jedlá. Po ich konzumácii sa žlčník prudko stiahne a hrozí riziko koliky. Vhodné je užívanie tzv. spazmolytík. Ide o lieky, ktoré uvoľňujú hladkú svalovinu na tráviacom trakte, vďaka čomu sa znižuje bolestivosť.

čítať viac

Môže za každodennú bolesť hrdla alergia alebo zápal?

Bolesť v hrdle postihuje deti výrazne častejšie než dospelých, až osemkrát ročne. Detská sliznica v hrdle je veľmi citlivá. Bežne sa spája s infekciou alebo aj neinfekčným zápalom, napríklad z alergie. Môže vzniknúť vďaka obyčajnému pobytu vonku na studenom vzduchu alebo v suchom vzduchu v interiéri. V prípade, že za bolesťami hrdla nie sú vážne infekcie a zápaly, ale iba miernejšie podráždenie či prechladnutie, môžete ho riešiť domácimi prostriedkami. Veľmi dôležité je pravidelné dopĺňanie tekutín. Tam, kde bude dieťa ležať počas dňa aj spať v noci, by ste mali dostatočne zvlhčovať vzduch, nakoľko príliš suché ovzdušie podporuje dráždenie sliznice v hrdle. Pravidelne vetrajte. Na kloktanie aj na pitie využite viacero overených a osvedčených prírodných prostriedkov či rastlín. Pri pretrvávaní bolesti hrdla navštívte vášho pediatra, ktorý na základe aj iných klinických symptómov určí, či dieťa musí vyšetriť alergiológ.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor

Diskusia