Nevšimli ste si ho doteraz medzi zeleninou v obchode? Nie ste jediní. Väčšina si ho zamieňa s petržlenom. Paštrnák vie svojou vizážou naozaj popliesť. Dlhý žltkastý koreň so šťavnatou bielou dužinou je čerstvý oveľa lahodnejší ako petržlen. Aj keď si mnohí myslia, že medzi týmito dvoma koreňovými zeleninami nie je žiadny rozdiel, nie je to vôbec pravda.
Petržlen síce vonia viac, no paštrnák je pre ľudský organizmus oveľa prospešnejší a výživnejší. Až polovica odporúčanej dennej dávky vitamínu C je obsiahnutá približne iba v 100 gramoch tohto zázračného koreňa. Okrem toho má príjemnú sladkastú chuť s arómou pripomínajúcou petržlen.
Zimy sa nebojí
Odoláva veľmi nízkym, až mrazivým teplotám. V záhrade si ho preto môžete nazbierať aj v chladnejších mesiacoch. Aj by ste mali. Paštrnák je mimoriadne nabitý vitamínmi a minerálnymi látkami. Obsahuje dôležitý vitamín C a celú plejádu béčok. Okrem toho triumfuje vysokým obsahom draslíka, mangánu, horčíka, fosforu, železa, vlákniny, kyseliny listovej a alkaloidu pastinacín. Vďaka týmto látkam má močopudné účinky.
Pozitívne vplýva na zdravie srdca a ciev, reguluje krvný tlak i cholesterol v krvi a posilňuje pokožku. Paštrnák dokonca môže zlepšovať duševné zdravie a mierne pôsobí ako antidepresívum. V rímskej dobe sa považoval za afrodiziakum. Dôležitý je však obsah éterických olejov, ktoré priaznivo vplývajú na trávenie a na nervovú sústavu.
Prvý cukor
Paštrnák nie je u nás práve najznámejšia zelenina, hoci je s nami už od nepamäti. Dodnes divo rastie v západnej Európe. Jeho semená sa k nám rozniesli z oblasti dnešného Švajčiarska. V stredoveku bol rozšírený do celej Európy. Používal sa ako zdroj cukru ešte predtým, ako boli k dispozícii trstinové a repné cukry.
Je veľmi obľúbený najmä vo Francúzsku, v Anglicku a v severoeurópskych štátoch. V polovici 19. storočia ho nahradili zemiaky ako hlavný zdroj škrobu, a tak sa upustilo od jeho pestovania. Pečený paštrnák je však ešte stále v niektorých častiach po anglicky hovoriaceho sveta považovaný za nevyhnutnú súčasť vianočnej večere.
Ako si ho pripraviť? Čítajte na ďalšej strane...