MENU
zdravy-zivot

Zabudnutá SUPERzelenina: Upraví vysoký tlak i cholesterol!

Jete pravidelne koreňovú zeleninu?
Zdravý život

Zabudnutá SUPERzelenina: Upraví vysoký tlak i cholesterol!

Vzdialený bratranec mrkvy a rodný brat petržlenu. Poznáte paštrnák? Keď zistíte, aký je úžasný, budete ho milovať.

Nevšimli ste si ho doteraz medzi zeleninou v obchode? Nie ste jediní. Väčšina si ho zamieňa s petržlenom. Paštrnák vie svojou vizážou naozaj popliesť. Dlhý žltkastý koreň so šťavnatou bielou dužinou je čerstvý oveľa lahodnejší ako petržlen. Aj keď si mnohí myslia, že medzi týmito dvoma koreňovými zeleninami nie je žiadny rozdiel, nie je to vôbec pravda.

Petržlen síce vonia viac, no paštrnák je pre ľudský organizmus oveľa prospešnejší a výživnejší. Až polovica odporúčanej dennej dávky vitamínu C je obsiahnutá približne iba v 100 gramoch tohto zázračného koreňa. Okrem toho má príjemnú sladkastú chuť s arómou pripomínajúcou petržlen.

Zimy sa nebojí

Ak chcete, aby vám paštrnák vydržal čo najdlhšie čerstvý, zabaľte ho do navlhčenej utierky a uložte do chladničkyAk chcete, aby vám paštrnák vydržal čo najdlhšie čerstvý, zabaľte ho do navlhčenej utierky a uložte do chladničky
Ak chcete, aby vám paštrnák vydržal čo najdlhšie čerstvý, zabaľte ho do navlhčenej utierky a uložte do chladničky
Zdroj: Shutterstock

Odoláva veľmi nízkym, až mrazivým teplotám. V záhrade si ho preto môžete nazbierať aj v chladnejších mesiacoch. Aj by ste mali. Paštrnák je mimoriadne nabitý vitamínmi a minerálnymi látkami. Obsahuje dôležitý vitamín C a celú plejádu béčok. Okrem toho triumfuje vysokým obsahom draslíka, mangánu, horčíka, fosforu, železa, vlákniny, kyseliny listovej a alkaloidu pastinacín. Vďaka týmto látkam má močopudné účinky.

Pozitívne vplýva na zdravie srdca a ciev, reguluje krvný tlak i cholesterol v krvi a posilňuje pokožku. Paštrnák dokonca môže zlepšovať duševné zdravie a mierne pôsobí ako antidepresívum. V rímskej dobe sa považoval za afrodiziakum. Dôležitý je však obsah éterických olejov, ktoré priaznivo vplývajú na trávenie a na nervovú sústavu.

Prvý cukor

Paštrnák nie je u nás práve najznámejšia zelenina, hoci je s nami už od nepamäti. Dodnes divo rastie v západnej Európe. Jeho semená sa k nám rozniesli z oblasti dnešného Švajčiarska. V stredoveku bol rozšírený do celej Európy. Používal sa ako zdroj cukru ešte predtým, ako boli k dispozícii trstinové a repné cukry.

Je veľmi obľúbený najmä vo Francúzsku, v Anglicku  a v severoeurópskych štátoch. V polovici 19. storočia ho nahradili zemiaky ako hlavný zdroj škrobu, a tak sa upustilo od jeho pestovania. Pečený paštrnák je však ešte stále v niektorých častiach po anglicky hovoriaceho sveta považovaný za nevyhnutnú súčasť vianočnej večere.

Ako si ho pripraviť? Čítajte na ďalšej strane...

Pokračovať Ďalej (1/2)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Po suši dcérku bolí už týždeň brucho, mohla sa otráviť?

Charakteristickou súčasťou suši sú surové ryby ako tuniak, losos či makrela, ikry, plody mora, napríklad krevety, chobotnice, kalmáry, ježovky a kraby. Môže obsahovať aj zeleninu, vaječnú omeletu, tofu alebo huby. Ďalšou základnou surovinou sú morské riasy. Po jeho požití môže dôjsť k akútnej gastritíde, ktorá sa prejaví vracaním, bolesťou brucha. Môže ísť aj o potravinovú alergiu, tá má rôzne prejavy. Môže to byť kožná reakcia, svrbenie nosa či očí, kašeľ, kŕče a bolestí brucha, hnačka či zvracanie. Vtedy je najdôležitejšie pokúsiť sa konkrétny prejav spojiť s potravinami, ktoré sa v posledných hodinách konzumovali. Organizmus na ne môže reagovať rôzne, keďže ide o viaceré alergény súčasne. Ak alergie v rodine nemáte, tri roky je u dieťaťa vek, kedy suši môže ochutnať. Konzumácia surových rýb je bezpečná len pri normálnom zažívaní a ak ryba bola pripravená v čistom prostredí. Surové ryby sa, oproti vareným, ľahšie stanú útočiskom pre parazity a baktérie. Tie spôsobia hnačky či otravu.

čítať viac

Je vhodný transfer embrya s mozaikou po predimplantačnej genetickej diagnostike?

Mnoho IVF cyklov môže skončiť pre liečený pár sklamaním, pretože nedôjde  k zahniezdeniu embrya v maternici matky. Jednou z možných príčin tohto nezdaru môže byť nesprávne množstvo genetického materiálu, to je nesprávny počet chromozómov embrya, ktoré bolo prenesené do maternice ženy. Stav, kedy sa v embryu vyskytujú niektoré chromozómy navyše alebo kedy niektoré chromozómy naopak chýbajú, nazývame aneuploidiou.

Zatiaľ, čo niektoré typy aneuploidií môžu viesť k narodeniu dieťaťa s Downovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 21 či Edwardsovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 18, končí väčšina tehotenstiev z aneuploidných embryí spontánnym potratom. Len embryo s normálnym počtom chromozómov má šancu, že sa zahniezdi, nebude potratené a povedie k narodeniu zdravého dieťaťa.

PGD je metóda, ktorá je realizovaná v rámci IVF cyklu v prípade, že je vopred známe riziko prenosu genetického ochorenia z rodičov na potomstvo. Táto metóda umožňuje genetické vyšetrenie embryí pred ich vložením do maternice.

Lekár - klinický genetik je špecialista spolupracujúci s Centrom asistovanej reprodukcie. Ten, po ukončení diagnostiky na konzultácii vysvetlí páru, ktorý o vyšetrenie požiadal, výsledok vyšetrenia a odporučí transfer embrya. Na základe našich dlhoročných skúseností sa transfer embrya s mozaikou neodporúča.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor