S kašľom sa dá zatočiť. K dispozícii je množstvo prípravkov v lekárni, keď však chcete ušetriť a pokúsiť sa pomôcť si sami, je tu pomoc z lona prírody. Toto je 7 rád, s ktorými prišli na pomoc staré mamy.
Cibuľový sirup a cibuľový čaj
Jeden z najrozšírenejších receptov na suchý a dráždivý kašeľ je domáci cibuľový sirup. Budete potrebovať cibuľu, med a menšiu zaváraninovú fľašu.
- Cibuľu nakrájame na plátky a na dno pohára vložíme prvú vrstvu.
- Zalejeme jemnou vrstvou medu.
- Vložíme ďalší plátok cibule a zalejeme medom.
- Takto pokračujeme, až kým sa nám neminie cibuľa. Med je možné nahradiť aj cukrom, prípadne ich navzájom skombinovať.
Pohár zavrieme a necháme pri izbovej teplote pôsobiť niekoľko hodín. Keď cibuľa pustí šťavu, môžete sirup použiť. Podáva sa niekoľkokrát denne po lyžičkách. Zarobený sirup skladujeme v chladničke a použiteľný vydrží dva dni. Následne treba vyrobiť nový.
Pre lepší účinok je vhodné zabezpečiť si na prípravu sirupu červenú cibuľu. Tá obsahuje dvakrát viac antioxidantov než akákoľvek iná cibuľa. Jeden z nich je flavonoidný antioxidant kvercetín a ten pôsobí v tele protizápalovo. Pokiaľ je cibuľa bez poškodenia, jej šúpanie by malo byť minimálne. Ošúpaním dvoch vonkajších vrstiev dužiny totiž prídete o takmer 20 percent kvercetínu.
Na cibuľový čaj treba:
- Veľkú cibuľu, ktorú očistíme len od vrchnej vrstvy šupky.
- Umyjeme ju, nakrájame na štvrtiny a zalejeme pollitrom vriacej vody.
- Necháme lúhovať 20 minút, scedíme, necháme trochu vychladnúť, následne osladíme medom a podávame ako vlažný nápoj po celý deň.