MENU
zdravy-zivot

Škriabe vás v krku a kašlete? 7 rád ako si pomôcť bez liekov

Suchý kašeľ vám pomôže zvládnuť aj med
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Škriabe vás v krku a kašlete? 7 rád ako si pomôcť bez liekov

Začne to dráždením v krku, boľavým hrdlom a príde kašeľ. Nepríjemný spoločník jesenných dní dokáže narušiť vašu každodennú rutinu a fungovanie.

S kašľom sa dá zatočiť. K dispozícii je množstvo prípravkov v lekárni, keď však chcete ušetriť a pokúsiť sa pomôcť si sami, je tu pomoc z lona prírody. Toto je 7 rád, s ktorými prišli na pomoc staré mamy. 

Cibuľový sirup a cibuľový čaj

Cibuľa zmierni dráždivý kašeľ.Cibuľa zmierni dráždivý kašeľ.
Cibuľa zmierni dráždivý kašeľ.
Zdroj: Shutterstock

Jeden z najrozšírenejších receptov na suchý a dráždivý kašeľ je domáci cibuľový sirup. Budete potrebovať cibuľu, med a menšiu zaváraninovú fľašu.

  • Cibuľu nakrájame na plátky a na dno pohára vložíme prvú vrstvu.
  • Zalejeme jemnou vrstvou medu.
  • Vložíme ďalší plátok cibule a zalejeme medom.
  • Takto pokračujeme, až kým sa nám neminie cibuľa. Med je možné nahradiť aj cukrom, prípadne ich navzájom skombinovať.

Pohár zavrieme a necháme pri izbovej teplote pôsobiť niekoľko hodín. Keď cibuľa pustí šťavu, môžete sirup použiť. Podáva sa niekoľkokrát denne po lyžičkách. Zarobený sirup skladujeme v chladničke a použiteľný vydrží dva dni. Následne treba vyrobiť nový.

Pre lepší účinok je vhodné zabezpečiť si na prípravu sirupu červenú cibuľu. Tá obsahuje dvakrát viac antioxidantov než akákoľvek iná cibuľa. Jeden z nich je flavonoidný antioxidant kvercetín a ten pôsobí v tele protizápalovo. Pokiaľ je cibuľa bez poškodenia, jej šúpanie by malo byť minimálne. Ošúpaním dvoch vonkajších vrstiev dužiny totiž prídete o takmer 20 percent kvercetínu.

Ešte lepší účinok dosiahnete použitím červenej cibule, ktorá obsahuje dvakrát viac antioxidantov. Jeden z nich je flavonoidný antioxidant kvercetín, a ten pôsobí v tele protizápalovo.Ešte lepší účinok dosiahnete použitím červenej cibule, ktorá obsahuje dvakrát viac antioxidantov. Jeden z nich je flavonoidný antioxidant kvercetín, a ten pôsobí v tele protizápalovo.
Ešte lepší účinok dosiahnete použitím červenej cibule, ktorá obsahuje dvakrát viac antioxidantov. Jeden z nich je flavonoidný antioxidant kvercetín, a ten pôsobí v tele protizápalovo.
Zdroj: Shutterstock

Na cibuľový čaj treba:

  • Veľkú cibuľu, ktorú očistíme len od vrchnej vrstvy šupky.
  • Umyjeme ju, nakrájame na štvrtiny a zalejeme pollitrom vriacej vody.
  • Necháme lúhovať 20 minút, scedíme, necháme trochu vychladnúť, následne osladíme medom a podávame ako vlažný nápoj po celý deň.
Pokračovať Ďalej (1/7)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor