Nebalená zmrzlina je dnes pripravovaná buď studenou alebo teplou cestou. Ak je vyrábaná studenou cestou, pripravuje sa z hotových zmrzlinových zmesí, ktoré sa po rozmiešaní v pitnej vode  zmrazia.

Klasiku nájdete už iba ojedinele

V súčasnosti sa už len ojedinele možno stretnúť s klasicky vyrábanou zmrzlinou s mliekom alebo s vajíčkami. V prípade, že sa pridávajú vajíčka, musí byť zmrzlina tepelne upravená, tiež pridávané potraviny ako napríklad mlieko či oriešky musia byť tepelne opracované. V posledných rokoch nebola na Slovensku zaznamenaná epidémia salmonelózy v súvislosti s konzumáciou nebalenej zmrzliny.

Ako má zmrzlina vyzerať? 

Kvalitná zmrzlina by mala podľa hygienikov primerane vyzerať aj chutiť.

  • farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám
  • konzistencia má byť hladká, tvárna až mierne ťahavá, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad
  • vôňa a chuť musí byť príjemná, charakteristická po použitých surovinách a prísadách

Aj pri zmrzline, ktorú si kupujete zo stánku, by nemali chýbať informácie o jej zložení, vrátane označenia alergénov a upozornenie na niektoré farbivá, ak sú v zmrzline prítomné.

Tráviace problémy 

Nebalená zmrzlina vyrobená takzvanou teplou alebo studenou cestou sa môže predávať 24 hodín po jej vymrazení. Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré znehodnotia zmrzlinu, ale môžu byť aj nositeľmi mikroorganizmov. V zmrzline sa v takomto prípade môžu objaviť  napríklad koliformné baktérie alebo patogénne mikroorganizmy, napríklad salmonela.  Po konzumácii kontaminovanej zmrzliny sa objavia najčastejšie tráviace ťažkosti ako nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti.