Predstavte si jesť iba raz za deň a vyše mesiaca si na tanier nedať žiadne mäso. K tomu žiadny alkohol ani mliečne výrobky. Dali by ste to? Naši predkovia to zvládali bežne. A nie v rámci módneho detoxu. Zväčša si ako rukojemníka šetriaceho režimu vzali blížiaci sa sviatok ako Vianoce či Veľkú noc. Podľa výživovej odborníčky Zdenky Havettovej by sme si v záujme prestavenia na jarný režim z neho mohli vziať aspoň čiastočnú inšpiráciu.
„V čase pôstu sa jedávali najmä múčne a zeleninové jedlá. Medzi jednoduché a pôstne jedlá patrili najmä polievky. Varili sa strukovinové - z hrachu, fazuľe a šošovice. K obľúbeným patrila aj cesnaková, kapustnica, polievka z obilnín a húb. Veľmi často aj prívarky, ktoré sa podobne ako polievky varili zo strukovín, zemiakov a obilnín. Zo živočíšnych potravín sa za pôstne jedlo pokladali najmä ryby,” rozširuje sa výživová odborníčka.
Stredy a piatky
V minulosti sa však ľudia nepostili iba pred veľkou nocou. „Doteraz sa nám asi najviac zachoval piatkový pôst, kedy sa nekonzumovalo mäso, iba ryby. V stredy mali tiež pôstne dni, kedy preferovali zeleninové a obilninové jedlá. Každému z nás však bude vyhovovať niečo úplne iné. Nastavte sa podľa vlastnej potreby. Podľa toho, aký vás čaká deň, v akom sme v psychickom rozpoložení, či máte veľa práce alebo sa možno necítite zdravotne úplne fit. Vtedy je vhodné vyhnúť sa pôstom úplne,” prízvukuje odborníčka.
Podľa nej však nič nepokazíme, ak budeme pôst dodržiavať celoročne striedmosťou a jednoduchosťou vo výbere jedál. „Najviac sa k tomu priblížime, ak stavíme na sezónne a lokálne potraviny. V oblasti, v ktorej človek žije, rastie prevažne také ovocie a zelenina, ktoré v danom ročnom období potrebuje. To znamená, že výber potravín by sme z väčšej časti mohli podriadiť ročnému obdobiu,“ dodáva.
Ako nový šatník
Nie je to totiž len ľuďmi vytvorenými sviatkami. Zmeny v stravovaní súvisia i s niečím, čo experti nazývajú bunkové hodiny – teda akési vnútorné kalendáre zodpovedné za riadenie mnohých procesov v tele. Podľa vedcov z University of Manchester a University of Edinburgh tieto „kalendárne bunky“ uvoľňujú podľa ročných období aj hormóny, pričom v prechode z jedného ročného obdobia do druhého určitá skupina buniek „spí“. O polroka si úlohy zasa vymenia.
Neignorujte preto, ak vás v zime z uhorkového šalátu striasa, no v lete by ste ho vymenili za čokoládu. „Príroda to má vymyslené priam dokonale, a preto jej treba načúvať. Tak ako vymieňame šatníky počas ročných období, rovnaké pravidlo platí aj v stravovaní. Všetko rastie, klíči, vychádza, čo zodpovedá aj našej prirodzenej túžbe ísť von a viac sa hýbať. Po odpočinkovej zimnej fáze ktorú máme my aj zem za sebou je čas prebudiť sa v harmónii s prírodou a uviesť naše telo do chodu aj pomocou potravín,“ objasňuje nutričná špecialistka.
Ktoré nové potraviny teda treba na jar zaradiť do jedálnička? Pokračovanie na ďalšej strane...