Jablko je obľúbeným ovocím počas celého roka, ale práve na jeseň je jeho sezóna. Hýri všetkými možnými farbami a aj chuťou a textúrou sa jednotlivé druhy od seba líšia.
Prečo by ste ho mali jesť každý deň?
Trávenie a chudnutie
Ak máte problém so zápchou, jablko denne to vyrieši. Obsahuje približne 5 gramov vlákniny, ktorá sa nachádza hlavne v šupke, preto ho jedzte aj s ňou. Pri chudnutí je ideálnou voľbou, pretože stredne veľké jablko obsahuje len 140 kalórií.
Imunita
Dajte si ho na desiatu alebo olovrant a súčasne príjmete aj potrebnú dávku vitamínu C, ktorý je potrebný pre podporu vašej imunity, hlavne v sychravom a studenom období.
Pľúca
Liečivé účinky majú aj polyfenoly obsianuté v jablkách a účinne bojujú proti respiračným a pľúcnym ochoreniam.
Mozog a nervy
Blahodarnými účinkami flavonoidov, významných látok v jablku, sa zaoberala štúdia z roku 2022, ktorá bola publikovaná v časopise Neurology. Sledovala 599 žien a 652 mužov s Parkinsonovou chorobou. Konzumácia týchto fytochemikálií bola u účastníkov štúdie spojená s nižším rizikom úmrtnosti na toto ochorenie.
V časopise Frontiers in Aging Neuroscience bola v roku 2021 publikovaná štúdia, v ktorej jej autori potvrdili významné účinky flavonoidov na rozvoj kongnitívnych funkcií a zlepšenie mozgovej a nervovej činnosť.
Ďalšie výskumy potvrdzujú, že tieto významné látky môžu znížiť aj riziko Alzheimerovej choroby, ako na svojich stránkach informuje Every Day Health.
Srdce a cievy
Flavonoid kvercetín bráni ukladaniu cholesterolu v cievach a následnému vzniku aterosklerózy, znižuje riziko tvorby tromóz a infarktu.
Cukor v krvi
Jablká pomáhajú udržať hladinu glukózy v krvi, a preto sú vhodné aj pre diabetikov, pretože nezvyšujú glykémiu.