Okrem chutného džemu si môžete z bobúľ pripraviť aj sirup, alebo si ich jednoducho vysušte a počas chladných mesiacov si môžete pripravovať čaj. Bobule bazy čiernej sú ideálne na posilnenie imunitného systému pri prechladnutiach. Vďaka vysokému obsahu draslíka posilňujú srdce, bobule sú ideálne aj ako prevencia pred vznikom arytmií. Blahodarne pôsobia aj na tvorbu červených krviniek.
Potrebujeme:
- 500 g dozretých bobúľ čiernej bazy
- 350 g želírovacieho cukru
- lyžicu citrónovej šťavy
- štipku škorice
Postup:
1. Bobule obtrhajte, dajte do sitka a umyte ich.
2. Presypte ich do hrnca a trochu ich roztlačte, aby pustili šťavu. Skôr ako ruky použite radšej nástroj na prípravu pyré, lebo bobule vám zafarbia ruky, prípadne použite rukavice.
3. Pridajte cukor, citrónovú šťavu a priveďte do varu. Nechajte variť približne tridsať minút. Bobule sa musia rozpadnúť.
4. trochu na tanier a po vychladnutí skontrolujte konzistenciu. Ak sa vám džem zdá dostatočne hustý, nalejte ho horúci do pohárov a uzavrite.
Pri výrobe džemov sa bobule bazy čiernej často kombinujú aj s jablkami či hruškami.