MENU
zdravy-zivot

Chcete jesť ovocie a zeleninu zdravšie? Urobte s nimi TOTO

Concept,Of,Diet.,Portrait,Of,A,Healthy,Young,Latin,Woman
Zdravý život

Chcete jesť ovocie a zeleninu zdravšie? Urobte s nimi TOTO

Konzumácia ovocia a zeleniny prináša veľa výhod. Dôležité je, aby ste z nich získali čo najviac živín. To docielite tým, že ich budete správne pripravovať.

Zelenina a ovocie patria jednoznačne ku kategórii najzdravších potravín. Máte na výber z veľkého množstva farebného a šťavnatého ovocia a zeleniny. Spôsob, akým sú pripravené, má vplyv na ich nutričnú hodnotu. Ak chcete jedlo spracovať tepelne, určite zvoľte varenie, dusenie, parenie alebo pečenie, pri ktorom si potraviny zachovávajú obsah dôležitých vitamínov a minerálov. Ale pozor, zeleninu varte al dente, teda kratší čas, aby sa nerozvarila, bola chrumkavá a zachovala si živiny. Naopak, vyprážanie a grilovanie toto jedlo ochudobňuje o cenné látky, a nehovoriac o množstve tuku, ktoré po tejto príprave jedlo obsahuje.

Web MD prináša informácie o tom, či je výhodnejšie jesť potraviny v surovom stave alebo si ich radšej uvariť. Ponúkame vám prehľad ako spracovať ovocie a zeleninu, aby si zachovali čo najviac živín.

PARADAJKY

Samozrejme, paradajky chutia výborne surové ku chrumkavému pečivu alebo v ľahkom letnom šaláte. Ale vaše telo získa najviac, ak ich zjete uvarené. Varením sa z paradajok uvoľňuje lykopén, významný karotenoid so silnými antioxidačnými a protirakovinovými účinkami, ktoré znižujú riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny.

Skvelým nápadom ako spracovať paradajky je urobiť si z nich paradajkový pretlak alebo kečup. Takto si uskladníte zásoby rajčín aj na dlhšie obdobie, a potom z nich môžete pripraviť chutné jedlo kedykoľvek.

Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►

Pokračovať Ďalej (1/7)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Prečo sa mi tvoria modriny bez príčiny? Sú nebezpečné?

Dobrá správa je, že ste boli na odberoch krvi, predpokladám, že lekár vám dal vyšetriť aj parametre, ktoré by mohli súvisieť so zvýšenou tvorbou modrín. Výsledky, ako píšete, boli v poriadku. Na zvýšenej tvorbe modrín sa okrem iného môže podieľať aj stav cievnej steny. Jej kvalita sa u jednotlivcov odlišuje. Niekedy sa môže prechodne zhoršovať pri nedostatku niektorých živín, stopových prvkov či vitamínov. Najčastejšie je na príčine nedostatok rutínu a vitamínu C. Rutín je bioflavonoid a antioxidant, a jeho bohatým zdrojom je pohánka. Ak môžete, konzumujte ju ako prílohu či kašu, prípadne vo forme výživového doplnku. Užívajte aj vitamín C v lipozómovej forme, ktorá sa najlepšie vstrebáva. Prípadne si v lekárni kúpte voľne dostupné vazoprotektívum, teda liek s ochranným vplyvom na cievy, s obsahom trihydrátu rutozidu a kyseliny askorbovej.

čítať viac

Mám cukrovku a trápi ma sucho v ústach. Čo môže byť príčinou?

Suchosť v ústach je prirodzeným prejavom starnutia a objavuje sa po päťdesiatom roku najmä u žien. Vo väčšine prípadov však súvisí s prítomnými ochoreniami, najmä s diabetom a s užívaním mnohých liekov. Príčina problému môže byť aj v dýchaní ústami a v chrápaní, vtedy dochádza k vysušovaniu sliznice ústnej dutiny vdychovaným vzduchom. Aj nadmerná konzumácia kávy a ďalších nápojov s obsahom kofeínu môže viesť k zhoršeniu funkcie slinných žliaz.

Liečba suchosti v ústach závisí od vyvolávajúcej príčiny. Pri užívaní liekov s týmto vedľajším účinkom požiadajte lekára, ktorý vám liečbu odporučil, o jej ukončenie, prípadne o upravenie dávkovania tak, aby sa tento problém zmiernil. Užívajte len lieky, ktoré vám odporučil lekár, nie lekárnik.

Dôležitá je správna starostlivosť o chrup. Pomáhajú aj prípravky na zvlhčenie sliznice dutiny úst, vrátane žuvačiek, obsahujú xylitol, ale aj hydroxyetylcelulózu alebo karboxymetylcelulózu. Medzi lieky na podporu tvorby slín patrí pilokarpín, používaný najmä v očnom lekárstve. Na noc si zapnite zvlhčovač vzduchu a spálňu pred spaním dobre vyvetrajte.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor