Zelenina a ovocie patria jednoznačne ku kategórii najzdravších potravín. Máte na výber z veľkého množstva farebného a šťavnatého ovocia a zeleniny. Spôsob, akým sú pripravené, má vplyv na ich nutričnú hodnotu. Ak chcete jedlo spracovať tepelne, určite zvoľte varenie, dusenie, parenie alebo pečenie, pri ktorom si potraviny zachovávajú obsah dôležitých vitamínov a minerálov. Ale pozor, zeleninu varte al dente, teda kratší čas, aby sa nerozvarila, bola chrumkavá a zachovala si živiny. Naopak, vyprážanie a grilovanie toto jedlo ochudobňuje o cenné látky, a nehovoriac o množstve tuku, ktoré po tejto príprave jedlo obsahuje.
Web MD prináša informácie o tom, či je výhodnejšie jesť potraviny v surovom stave alebo si ich radšej uvariť. Ponúkame vám prehľad ako spracovať ovocie a zeleninu, aby si zachovali čo najviac živín.
PARADAJKY
Samozrejme, paradajky chutia výborne surové ku chrumkavému pečivu alebo v ľahkom letnom šaláte. Ale vaše telo získa najviac, ak ich zjete uvarené. Varením sa z paradajok uvoľňuje lykopén, významný karotenoid so silnými antioxidačnými a protirakovinovými účinkami, ktoré znižujú riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny.
Skvelým nápadom ako spracovať paradajky je urobiť si z nich paradajkový pretlak alebo kečup. Takto si uskladníte zásoby rajčín aj na dlhšie obdobie, a potom z nich môžete pripraviť chutné jedlo kedykoľvek.