MENU
zdravy-zivot

Chcete jesť ovocie a zeleninu zdravšie? Urobte s nimi TOTO

Concept,Of,Diet.,Portrait,Of,A,Healthy,Young,Latin,Woman
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Chcete jesť ovocie a zeleninu zdravšie? Urobte s nimi TOTO

Konzumácia ovocia a zeleniny prináša veľa výhod. Dôležité je, aby ste z nich získali čo najviac živín. To docielite tým, že ich budete správne pripravovať.

Zelenina a ovocie patria jednoznačne ku kategórii najzdravších potravín. Máte na výber z veľkého množstva farebného a šťavnatého ovocia a zeleniny. Spôsob, akým sú pripravené, má vplyv na ich nutričnú hodnotu. Ak chcete jedlo spracovať tepelne, určite zvoľte varenie, dusenie, parenie alebo pečenie, pri ktorom si potraviny zachovávajú obsah dôležitých vitamínov a minerálov. Ale pozor, zeleninu varte al dente, teda kratší čas, aby sa nerozvarila, bola chrumkavá a zachovala si živiny. Naopak, vyprážanie a grilovanie toto jedlo ochudobňuje o cenné látky, a nehovoriac o množstve tuku, ktoré po tejto príprave jedlo obsahuje.

Web MD prináša informácie o tom, či je výhodnejšie jesť potraviny v surovom stave alebo si ich radšej uvariť. Ponúkame vám prehľad ako spracovať ovocie a zeleninu, aby si zachovali čo najviac živín.

PARADAJKY

Samozrejme, paradajky chutia výborne surové ku chrumkavému pečivu alebo v ľahkom letnom šaláte. Ale vaše telo získa najviac, ak ich zjete uvarené. Varením sa z paradajok uvoľňuje lykopén, významný karotenoid so silnými antioxidačnými a protirakovinovými účinkami, ktoré znižujú riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny.

Skvelým nápadom ako spracovať paradajky je urobiť si z nich paradajkový pretlak alebo kečup. Takto si uskladníte zásoby rajčín aj na dlhšie obdobie, a potom z nich môžete pripraviť chutné jedlo kedykoľvek.

Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►

Pokračovať Ďalej (1/7)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor