Kefír zvyšuje imunitu a pomáha telu vyrovnať sa s hormonálnymi zmenami, preto ho nalejte do pohárov už tínedžerom. „Kyselina mliečna v kefíre zároveň upravuje pH v tráviacom trakte, a tak potláča rozmnožovanie patogénnych baktérií. Teda bráni infekciám a premnoženiu kvasiniek. Mnohé druhy mliečnych baktérií, ktoré sa v kefíre nachádzajú, produkujú látky s antimikrobiálnymi účinkami,“ upozorňuje na ďalší benefit nutričná odborníčka Katarína Grich z Balance centra v Bratislave. Prekvapuje aj informáciou, že pravidelné pitie kefíru zlepšuje nielen trávenie, ale aj znášanlivosť laktózy.

3x o ľade v nápojoch. Naozaj škodí telu, vyvoláva smäd či šíri mikroorganizmy?

„Kefír pomáha udržiavať v hrubom čreve priaznivú mikroflóru a prispieva k harmonickému a bezproblémovému tráveniu, teda pomáha pri nadúvaní, zápche či hnačke,“ vysvetľuje Katarína Grich, prečo sa oplatí. Upozorňuje, že obézni ľudia majú často inú črevnú mikroflóru ako ľudia s normálnou hmotnosťou. „Preto sa predpokladá, že povaha a zloženie črevnej flóry určuje chuť do jedla, koľko jete. Kefír teda patrí do jedálneho lístka pri snahe o redukciu hmotnosti,“ radí a dodáva, že kefír pomáha regulovať metabolizmus tukov a hladiny cukru v krvi.

6 potravín, ktoré sa tvária zdravo, no skôr vám uškodia

Proti zápalom

Čo ešte dokážu laktobacily v kefíre? „U dojčiat zmierňujú koliku. Regenerujú črevnú sliznicu a zabraňujú Leaky Gut syndrómu, teda priepustnosti čriev. Majú protizápalový účinok, a preto pomáhajú pri všetkých chronických zápalových ochoreniach. Navyše posilňujú a zmierňujú imunitný systém. Mnohým ochoreniam predchádzajú, a to i takým, ako je diabetes, rakovina hrubého čreva, kardiovaskulárne ochorenia, alergie a pravdepodobne aj autoimunitné ochorenia,“ vymenúva Katarína Grich. „Podľa Národnej kefírovej asociácie môžu kefír konzumovať aj tehotné ženy a tie, ktoré dojčia. Kefír sa nazýva aj prírodné probiotikum. Zároveň sa považuje za jogurt 21. storočia a radí sa na zoznam potravín dlhovekosti,“ konštatuje odborníčka.

Jednoduchý domáci kefír z vody vás udrží v super kondícii

Bez alkoholu

Kvasenie prebieha pri izbovej teplote. Pri tradičných fermentačných procesoch založených na dlhšej fermentácii sa vytváral aj alkohol, preto kefír obsahoval jedno až dve percentá alkoholu. Súčasný spôsob výroby používa kratšie fermentačné procedúry, preto je kefír nealkoholický nápoj. Mliečny kefír je podľa Kataríny Grich zdravou zmenou pre každého, kto miluje jogurt, cmar a tvaroh a chcel by vyskúšať niečo nové.

6 potravín, ktoré sa tvária zdravo, no skôr vám uškodia

Kryštály

Vodný kefír tibicos, známy aj ako japonské vodné kryštály, je kultúra baktérií a kvasiniek v substráte z polysacharidov, ktoré si vytvárajú samotné baktérie. Mikróby prítomné v tibicose žijú v symbióze, aby udržali stabilnú kultúru.

Tibicos je schopný prežívať v rôznych tekutinách s obsahom cukru. Spotrebúva cukor, ktorý premieňa na kyselinu mliečnu, alkohol a oxid uhličitý.Tibicos je schopný prežívať v rôznych tekutinách s obsahom cukru. Spotrebúva cukor, ktorý premieňa na kyselinu mliečnu, alkohol a oxid uhličitý.
Tibicos je schopný prežívať v rôznych tekutinách s obsahom cukru. Spotrebúva cukor, ktorý premieňa na kyselinu mliečnu, alkohol a oxid uhličitý.
Zdroj: Shutterstock

Foto v texte: Shutterstock

Tibicos je schopný prežívať v rôznych tekutinách s obsahom cukru. Spotrebúva cukor, ktorý premieňa na kyselinu mliečnu, alkohol a oxid uhličitý.