MENU
zdravy-zivot

RECEPT: Tvarohový bochník s bylinkami a mozzarelou

Produkcia a styling receptu: Veronika Kollárová
Zdroj: Laura Witteková
Zdravý život

RECEPT: Tvarohový bochník s bylinkami a mozzarelou

Tvaroh je sám o sebe ľahko stráviteľný a napriek tomu sýty. Jeho chuť si priam žiada zvýrazniť a bylinky sú na to ideálne.

Tiež milujete koláče z tvarohu? Aj tie slané chutia vďaka nemu veľmi návykovo. Nalejte si k bylinkovému bochníku s mozzarellou pohár vínka a užívajte si čas bez práce, ideálne s priateľmi a rodinou. Aj im bude chutiť!  

Vedeli ste že...
...tvaroh je plný vápnika pre zdravé kosti, B - vitamínov pre krásu, bielkovín pre svaly a tiež je bohatým zdrojom železa, ktoré vám dodá potrebnú energiu.

Potrebujeme: 

  • 1 vajce,
  • 250 g hrudkovitého tvarohu,
  • 150 g masla,
  • 125 g hladkej pšeničnej múky,
  • 125 g hladkej celozrnnej špaldovej múky,
  • pol kávovej lyžičky trstinového cukru,
  • 1 kávová lyžička kypriaceho prášku,
  • pol kávovej lyžičky soli.

Plnka

  • 150 g mozzarelly (nakrájanej alebo nastrúhanej),
  • 1-2 strúčiky cesnaku,
  • 30 g nastrúhaného parmezánu,
  • 50 g tvarohu,
  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • bylinky podľa chuti,
  • na potretie 1 vajce, soľ a sezam.

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 190 stupňov Celzia.
  2. Suché ingrediencie zmiešame a pridávame do zmiešaných mokrých ingrediencií.
  3. Cesto z maslovej hmoty zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 20 minút odpočívať do chladu.
  4. Na plnku zmiešame všetky prísady.
  5. Cesto rozdelíme na tretiny. Jednu vyvaľkáme do kruhu s priemerom menej než 24 centimetrov, dáme naň plnku a rozotrieme ju aj ku krajom.
  6. Kruhom vyvaľkaného zvyšného cesta plnku prikryjeme a okraje podhneme.
  7. Bochník potrieme vajcom, posypeme sezamom a dáme piecť. Po 20 až 30 minútach bude bochník zlatistý.
  8. Vyberieme ho a prikryjeme utierkou, nech neoschne.
  9. Krájame a podávame s pestom z medvedieho cesnaku.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Dá sa zelený zákal operovať? Alebo existuje iná liečba?

Zelený zákal, glaukóm, je zákerné očné ochorenie, ktorého nástup človek necíti, nič ho nebolí. Postihuje však zrakový nerv a v prípade zanedbania preventívnych prehliadok a včasnej diagnostiky môže skončiť slepotou. Vyliečiť zelený zákal nie je úplne možné, no progres ochorenia sa dá vhodne nastavenou liečbou výrazne spomaliť. Liečba je konzervatívna formou kvapiek, no ak je táto forma nepostačujúca, je možné podstúpiť aj operačný zákrok. Avšak je potrebné uvedomiť si, že ani ten nevylieči poškodený zrakový nerv.

čítať viac

Potrebujem povzbudiť pamäť. Aké doplnky a strava je na to dobrá?

Na posilnenie pamäti sú okrem ginka vhodné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. V mozgových bunkách podporujú neuroplasticitu, prenos nervových vzruchov a zvyšujú kognitívne funkcie – pamäť, koncentráciu a schopnosť učiť sa. V klinických štúdiách bol zaznamenaný aj ich benefit pri liečbe demencie a Alzheimerovej choroby. Omega-3 nenasýtené kyseliny si človek nevie vytvoriť sám a preto ich musí prijímať z potravy. Bohaté na ne sú ryby, orechy, ľanové, konopné, chia semienka a rastlinné oleje. Na podporu funkcie mozgu môžete siahnuť aj po liekoch s účinnou látkou piracetam. Toto liečivo podporuje funkciu mozgových buniek a zvyšuje kognitívne funkcie. Na dosiahnutie maximálneho efektu je vhodné užívanie týchto doplnkov dlhodobo, tri a viac mesiacov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor