Pri niektorých potravinách varenie, dusenie, pečenie či grilovanie doslova maximalizuje ich nutričné hodnoty tak, že ich telo dokáže prijať v najvyššej možnej miere. Ale niektorým potravinám vieme tepelnou prípravou doslova ublížiť a prichádzame pritom o potrebné živiny. Tieto potraviny je skutočne lepšie jesť surové. Pozrime sa na to.
Cibuľa
Mnoho ľudí používa cibuľu ako základ svojho varenia. Avšak varenie znižuje výhody fytochemikálií v cibuli, ktoré bojujú najmä proti rakovine a kardiovaskulárnym ochoreniam. Ide hlavne o flavonoid kvercetín.
Keď sa cibuľa pokrája, vzniká neslávne známa reakcia, ktorá vyvoláva slzenie očí. Táto chemická reakcia je ale veľmi dôležitá pre naše zdravie. Práve pri nej vzniká sírová zlúčenina alicín. Rovnaká reakcia nastáva, keď jeme cibuľu surovú a drvíme ju zubami.
Alicín pomáha potlačiť hlad, predchádzať rakovine, podporuje kardiovaskulárne zdravie a znižuje vysoký krvný tlak. Je považovaný za prírodné antibiotikum, má protiplesňové, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, čím pomáha bojovať proti nepríjemným vírusom vrátane bežného prechladnutia.
Cibuľa má množstvo ďalších živín, vrátane vitamínu C, antioxidantov, vlákniny, flavonoidov. Ale práve enzymatická reakcia zlúčenín síry je dôvod, prečo je vhodnejšie jesť ju surovú. Výhody zlúčenín síry v surovej cibuli zahŕňajú aj zníženie hladiny cholesterolu v tele, podporu produkcie inzulínu, ako aj pomoc pri rozklade krvných zrazenín, čo pomáha znižovať riziko mŕtvice, srdcových chorôb a cukrovky.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►