Viete ako zistíte, že máte cesto kvalitne umiesené? Začne sa odlepovať od ruky. Príprava cesta si vyžaduje trpezlivosť, odmenou pre vás bude výborná chuť.
Cesto:
- 450 g polohrubej múky
- 1 vajíčko
- 45 g kryštálového cukru
- 50 g masla
- 30 g droždia
- 300 ml mlieka
- 20 až 30 ks väčších sliviek
- štipka soli
Posýpka:
- 60 g polohrubej múky
- 60 g práškového cukru
- 50 g masla
- 1 vanilkový cukor
Postup:
- Trochu zohrejte 250 ml mlieka a pridajte rozmrvené droždie a lyžičku cukru, nechajte kysnúť.
- Roztopte 50 g masla.
- Do misy dajte múku, kryštálový cukor, vajíčko a nakysnuté droždie. Začnite miesiť.
- Postupne pridávajte 50 ml mlieka a roztopené maslo. Pokračujte v miesení, kým nie je cesto hladké.
- Nechajte ho pokysnúť.
- Plech trochu vymastite, masťou, olejom, maslom, jednoducho tým, čo máte po ruke.
- Potom na plech vyklopte cesto a rozťapkajte ho.
- Na cesto poukladajte rozpolené a vykôstkované slivky.
- Z múky, cukru, masla vytvorte posýpku a dajte ju na slivky.
- Vložte do rúry a pečte, asi 50 minút pri 180 stupňoch Celzia, kým sa posýpka nezafarbí dozlatista.
Zdroj: Katarína Posluchová