„Pukance sú z výživového hľadiska priam tehličky zlata,“ hovorí s dávkou nadhľadu americký vedec Joe Vinson, PhD., ktorého preslávil výskum zdravotných účinkov čokolády či orechov.
Zdravá maškrta?
Popcorn si pokojne doprajte ako pochúťku medzi hlavnými jedlami. Samozrejme, v duchu zdravého hesla „všetko s mierou". „Pukance sú perfektná alternatíva na maškrtenie. Obsahujú celé zrná, takže porcia zodpovedá 70 % odporúčanej dennej dávky celozrnných obilnín," tvrdí výskumník z University of Scranton v Pennsylvánii. „Väčšina ľudí pritom zje len polovicu odporúčanej dennej dávky," upozorňuje Vinson.
Čítajte aj: 5 silných kombinácií. Tieto potraviny sú v páre zdravšie než single
Praskajúca kukurica má podľa odborníka aj iné výhody. „Popcorn obsahuje dokonca viac zdravých antioxidantov – polyfenolov, ako ovocie či zelenina," prekvapil publikum na svojej prednáške v San Diegu. „V pukancoch sú polyfenoly v koncentrovanejšej forme, pretože obsahujú v priemere len 4 % vody, zatiaľ čo ovocie a zelenina majú aj 90 % vody," tvrdí Američan.
FOTO: Zabúdate piť vodu? Týchto 7 jedál vás zachráni, prirodzene hydratujú
Pozor na kalórie!
Joe Vinson však upozorňuje, že nesprávnou prípravou sa stane z pukancov hotová kalorická bomba! „Najmenej kalórií má popcorn z profesionálneho popkornovača, kde praská vplyvom horúceho vzduchu. Pukance z mikrovlnky ho majú aj dvakrát viac. Najhoršie sú na tom pukance robené na oleji. Oproti mikrovlnkovému popcornu obsahujú až dvojnásobne viac kalórií," pripúšťa vedec. V kupovanom popcorne do mikrovlnky je až 43 % tuku, v domácich pukancoch z panvice 28 %.
„Ovocie a zelenina majú v stravovaní dôležité zastúpenie, pretože obsahujú komplexnú škálu vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok," dodáva Joe Vinson. Určite ich nenahraďte nutrične chudobnejšími pukancami. „Nestavte ani na sušené ovocie. Obsahuje menej polyfenolov než čerstvé,"uzatvára odborník.
FOTO: 8 NAJ zdrojov bielkovín. Pre svaly, zdravý zrak aj mozog