Alkohol samotný zaťažuje celý organizmus, ale okrem neho sa nájdu aj iné veci, ktorými pečeň sami ničíme. A jedna z kombinácii je pre pečeň absolútne nevhodná a ničí ju najviac.
Cukor
Sladkosti a sladené nápoje pečeni neprospievajú kvôli vysokému obsahu cukru. Aj fruktóza z ovocia a zeleniny najprv prejsť cez pečeň, kde sa zmetabolizuje na glukózu. Toto množstvo však nie je škodlivé ako nadmerný príjem cukru. Zvoliť treba zdravšie alternatívy.
Soľ

Nadmerná konzumácia soli škodí srdcu, cievam a tepnám, dvíha krvný tlak a tiež zadržiava vodu v pečeni. Tým vznikajú nežiadúce opuchy. Soľ treba obmedziť na 5g denne, vylúčiť zo stravy jedlá a potraviny s vysokým obsahom sodíka ako sú slané oriešky, čipsy, údeniny či konzervy. Strážte si hodnoty jej príjmu a čítajte etikety. Soľ môže obsahovať aj kupovaná paradajková šťava.