Správne trávenie a zdravá črevná mikroflóra je základom zdravia. Ak je narušená rovnováha v tráviacom trakte, dochádza k poruchám, ktoré sa prejavia na celom tele. Môže isť o kožné problémy, zníženie imunity, nespavosť, stres, únavu a postupne to môže vyústiť až do vážnejších chronických ochorení. Aby ste sa vyhli návšteve lekára a dlhej liečbe, začnite jesť jednoducho a zdravo.
Ako dlho trávime potraviny?
Potraviny môžeme rozdeliť do 5 skupín, podľa toho ako dlho ich trávime. Od dĺžky trávenia potravín a vhodnej kombinácie závisí, ako sa po jedle budete cítiť.
Skonzumovaná potrava sa trávi v žalúdku za pomoci tráviacich enzýmov. Na trávenie rôznych skupín potravy slúžia špecifické enzýmy.
1. Ovocie
Na trávenie ovocia potrebuje žalúdok najkratší čas, a to iba pol hodinu. Ovocie je ideálne jesť samostatne a najlepšie na raňajky. Dať si ho tesne po jedle je veľkou chybou, lebo ak sa zmieša s inou potravou, začne v čreve kvasiť. Odstup medzi hlavným jedlom a ovocím by mal byť minimálne 2 hodiny.
2. Zelenina, bylinky, hríby
Túto skupinu potravín je vhodné kombinovať so skupinou 3, 4 a 5. Neodporúča sa kombinácia s ovocím.
3. Bielkoviny
Do tejto skupiny potravín zaraďujeme mäso, ryby, morské plody, syry, mliečne výrobky, vajcia a orechy. Enzým pepsín trávi bielkoviny približne 2 – 3 hodiny.
4. Sacharidy
Túto skupinu tvoria uhľohydráty zastúpené hlavne v obilninách, pečive, ryži, zemiakoch, škrobovej zelenine, strukovinách. Sú trávené enzýmom amyláza 3 – 4 hodiny.
5. Tuky
Na trávenie tukov potrebuje enzým lipáza v žalúdku 3 – 4 hodiny v závislosti od toho, v akej forme ich prijímame. Mastné a vyprážané jedlá sa trávia podstatne dlhšie ako tuky v orechoch, semenách a zdravých olejoch.
Pokračovanie článku na ďalšej strane: