MENU
zdravy-zivot

Naučte sa správne kombinovať jedlá. Vaše telo sa vám poďakuje

Častými príznakmi sú hnačky, chudnutie a krvácanie do stolice.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Naučte sa správne kombinovať jedlá. Vaše telo sa vám poďakuje

Vedeli ste o tom, že ako vám trávi, závisí aj od kombinácie jedál ktoré jete? Ak si osvojíte správne stravovacie návyky, vyhnete sa tráviacim ťažkostiam. 

Správne trávenie a zdravá črevná mikroflóra je základom zdravia. Ak je narušená rovnováha v tráviacom trakte, dochádza k poruchám, ktoré sa prejavia na celom tele. Môže isť o kožné problémy, zníženie imunity, nespavosť, stres, únavu a postupne to môže vyústiť až do vážnejších chronických ochorení. Aby ste sa vyhli návšteve lekára a dlhej liečbe, začnite jesť jednoducho a zdravo.

Ako dlho trávime potraviny? 

Selection,Of,Healthy,Products.,Balanced,Diet,Concept.,Top,View,,CopySelection,Of,Healthy,Products.,Balanced,Diet,Concept.,Top,View,,Copy
Zdroj: Shutterstock

Potraviny môžeme rozdeliť do 5 skupín, podľa toho ako dlho ich trávime. Od dĺžky trávenia potravín a vhodnej kombinácie závisí, ako sa po jedle budete cítiť.

Skonzumovaná potrava sa trávi v žalúdku za pomoci tráviacich enzýmov. Na trávenie rôznych skupín potravy slúžia špecifické enzýmy.

1. Ovocie 

Na trávenie ovocia potrebuje žalúdok najkratší čas, a to iba pol hodinu. Ovocie je ideálne jesť samostatne a najlepšie na raňajky. Dať si ho tesne po jedle je veľkou chybou, lebo ak sa zmieša s inou potravou, začne v čreve kvasiť. Odstup medzi hlavným jedlom a ovocím by mal byť minimálne 2 hodiny. 

2. Zelenina, bylinky, hríby 

Túto skupinu potravín je vhodné kombinovať so skupinou 3, 4 a 5. Neodporúča sa kombinácia s ovocím.  

3. Bielkoviny

Do tejto skupiny potravín zaraďujeme mäso, ryby, morské plody, syry, mliečne výrobky, vajcia a orechy. Enzým pepsín trávi bielkoviny približne 2 – 3 hodiny.  

4. Sacharidy 

Túto skupinu tvoria uhľohydráty zastúpené hlavne v obilninách, pečive, ryži, zemiakoch, škrobovej zelenine, strukovinách. Sú trávené enzýmom amyláza 3 – 4 hodiny. 

5. Tuky

Na trávenie tukov potrebuje enzým lipáza v žalúdku 3 – 4 hodiny v závislosti od toho, v akej forme ich prijímame. Mastné a vyprážané jedlá sa trávia podstatne dlhšie ako tuky v orechoch, semenách a zdravých olejoch.

Pokračovanie článku na ďalšej strane:

Pokračovať Ďalej (1/2)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor