Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

TOP účinky trniek. Naše staré mamy vedeli, prečo ich zbierať

Trnky sú ideálnym zimným spoločníkom. Pomôžu nielen pri prechladnutí.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Obišli ste pri prechádzke krík, na ktorom bolo množstvo tmavomodrých bobúľ? Určite sa k nemu vráťte a nazbierajte si ich do zásoby.

Vzhľadom vám môžu pripomínať väčšie čučoriedky. Pre našich predkov boli trnky významným zdrojom živín počas neskorej jesene a zimy. Niektorí si ich sušili, iní z nich pripravovali lekvár. Kedy ste naposledy ochutnali trnky? Ak ich rozhryznete, dávajte si pozor na drobnú kôstku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    RECEPT: Pripravte si babkinu zeleninovú polievku s haluškami

    Stiahnu zápal

    Sú výborným zdrojom vitamínu C, vitamínov B1, B2, B6 a vitamínu K. Sila trniek spočíva aj v látkach, ku ktorým patria najmä flavonoidy, triesloviny, horčiny či kumaríny. Vďaka ich mixu majú protizápalový, močopudný účinok, zmierňujú kŕče a podporujú vykašliavanie. Trnky vám pomôžu zvládnuť nielen prechladnutie, zápaly ústnej dutiny, ale výťažky z bobúľ vylepšia i pleť. Často sa využívajú v kozmetike, pre ich adstringentný, sťahujúci účinok.

    Kedy si spomenúť na trnky?

    • pri nachladnutí
    • pri zápaloch horných dýchacích ciest
    • problémoch s močovým mechúrom
    • kašli
    • žalúdočných či menštruačných kŕčoch
    • horšom trávení
    • zápale ďasien

    Mrazy ich vylepšia

    Trnkové plody zbierajte po prvých nočných mrazoch. Vďaka pôsobeniu chladu sa časť horkých trieslovín dostane do kontaktu s bielkovinami, ktoré sú prítomné v ovocí a naviažu sa na ne. Mierne sa mení aj ich chuť, spočiatku bývajú kyslejšie. Po natrhaní plody usušte a môžete si z nich pripravovať čaj. Dávajte pozor, aby ste usušené plody nevystavovali vlhkosti a extrémnym teplotám.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chcete si doplniť zinok? Aké sú jeho TOP zdroje a čo zlepší vstrebávanie?

      Urobte si čaj

      Počas zimných mesiacov je trnkový čaj ideálnym spoločníkom. Liter čaju si pripravte asi z 25 plodov. Odstráňte z nich kôstky, zalejte vodou, trnky ešte jemne roztlačte lyžičkou a nechajte 10 minút lúhovať. Čaj preceďte cez sitko. Môžete si ho dochutiť medom.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      V časopise Zdravie pracuje od roku 2001, prevažne sa venuje témam zameraným na prvú pomoc, dermatológiu, fyzioterapiu a zdravú výživu. Pravidelne pripravuje tipy na cvičenie.