Vzhľadom vám môžu pripomínať väčšie čučoriedky. Pre našich predkov boli trnky významným zdrojom živín počas neskorej jesene a zimy. Niektorí si ich sušili, iní z nich pripravovali lekvár. Kedy ste naposledy ochutnali trnky? Ak ich rozhryznete, dávajte si pozor na drobnú kôstku.
Stiahnu zápal
Sú výborným zdrojom vitamínu C, vitamínov B1, B2, B6 a vitamínu K. Sila trniek spočíva aj v látkach, ku ktorým patria najmä flavonoidy, triesloviny, horčiny či kumaríny. Vďaka ich mixu majú protizápalový, močopudný účinok, zmierňujú kŕče a podporujú vykašliavanie. Trnky vám pomôžu zvládnuť nielen prechladnutie, zápaly ústnej dutiny, ale výťažky z bobúľ vylepšia i pleť. Často sa využívajú v kozmetike, pre ich adstringentný, sťahujúci účinok.
Kedy si spomenúť na trnky?
- pri nachladnutí
- pri zápaloch horných dýchacích ciest
- problémoch s močovým mechúrom
- kašli
- žalúdočných či menštruačných kŕčoch
- horšom trávení
- zápale ďasien
Mrazy ich vylepšia
Trnkové plody zbierajte po prvých nočných mrazoch. Vďaka pôsobeniu chladu sa časť horkých trieslovín dostane do kontaktu s bielkovinami, ktoré sú prítomné v ovocí a naviažu sa na ne. Mierne sa mení aj ich chuť, spočiatku bývajú kyslejšie. Po natrhaní plody usušte a môžete si z nich pripravovať čaj. Dávajte pozor, aby ste usušené plody nevystavovali vlhkosti a extrémnym teplotám.
Urobte si čaj
Počas zimných mesiacov je trnkový čaj ideálnym spoločníkom. Liter čaju si pripravte asi z 25 plodov. Odstráňte z nich kôstky, zalejte vodou, trnky ešte jemne roztlačte lyžičkou a nechajte 10 minút lúhovať. Čaj preceďte cez sitko. Môžete si ho dochutiť medom.