Vitamín C je rozpustný vo vode, telo si ho preto nedokáže ukladať do zásob a jeho nadbytok je z organizmu vyplavený močom. Je denný príjem je preto nevyhnutný. Podporuje činnosť imunity, likviduje baktérie, telo tak vďaka nemu účinne bojuje proti infekciám, urýchľuje hojenie rán, udržiava zdravé kosti, zuby i pohlavné orgány. Je prevenciou rakoviny i srdcovocievnych ochorení a pomáha vylučovať z tela ťažké kovy. Možno ste sa stretli aj s jeho druhým názvom – kyselina askorbová.
Tanier plný zdravia: Tieto 4 polievky zaženú príznaky choroby
Nedostatok sa prejaví celkovou únavou, bolesťami kĺbov, podráždenosťou či krvácaním ďasien, zápalom slizníc, ale aj depresívnymi náladami a poruchami spánku.
V šípkach je céčko nezničiteľné
Jeho najväčším zdrojom sú práve jesenné plody – šípky. V 100 gramoch sa nachádza až 1250 mg céčka. Posilňujú celý organizmus, zvyšujú odolnosť voči chorobám a obsahujú i kartotén, ktorý priaznivo pôsobí na zrak, sliznice a pokožku. Šípkový čaj účinkuje proti zápalu horných dýchacích ciest a močových ciest. A hoci je známe, že sa vitamín C ľahko ničí pri varení, konzervovaní či dlhodobom skladovaní, v týchto plodoch sa vitamín vyskytuje v takých väzbách, že sa nezničí ani varom. Pokojne si z neho pripravte aj chutný lekvár.
Ďalšie zdroje C-čka:
Céčko získate najmä z čerstvého ovocia a surovej zeleniny. Medzi jednotlivými druhmi však existujú veľké rozdiely v obsahu. „V potravinách rastlinného pôvodu je spravidla 90-95 % vitamínu prítomného vo forme askorbovej kyseliny. Zo živočíšnych potravín je významnejším zdrojom vitamínu C hovädzia i bravčová pečeň," uvádza biochemik, doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD. Na vitamín C sú bohaté i obyčajné zemiaky, paprika, brokolica, listová zelenina, chren, drienky, čierne ríbezle, jahody, kivi či papája a veľmi vysoký obsah céčka získate z rakytníka.
Zdravá rada:
Brokolicu radšej duste! Varená stráca 60% vitamínu C, pričom prípravou na pare len 20%.
Čítajte aj: Pitný režim pri chorobe. Aj tekutiny môžu váš stav skomplikovať
Nenahraditeľný zinok
Ďalšia dôležitá posila imunitného systému, antioxidant, regulátor genetických informácií a bojovník proti starnutiu. Telo vám bez neho nebude fungovať a choroby na vás budú skákať jedna radosť. Zinok je hojne zastúpený v mäse a iných potravinách bohatých na bielkoviny, celozrnných obilninách, strukovinách, hríboch, koreňovej zelenine. Podľa docenta Blažíčka sú najbohatšími zdrojmi zinku ryby a morské plody, ktoré sú zároveň vynikajúcou potravinou v rámci prevencie kardiovaskulárnych ochorení.
- Kraby a homáre: Asi 100 g mäsa z kraba obsahuje až 6,5 mg zinku, 100 g mäsa z homára asi 3,4 mg tohto minerálu.
- Ustrice: stredne veľká ustrica obsahuje až 5,3 mg zinku.
- Červené mäso a hydina: Asi 100 g kuracích pŕs bez kože obsahuje 0,9 mg zinku.
- Strukoviny: Štvrť šálky šošovice obsahuje 0,6 mg, čiernej fazule 0,5 mg zinku.
- Zelenina: Šálka surovej zeleniny dodá telu okolo 0,5 mg zinku. Obsahuje ho najmä špenát, šampióny, brokolica, zimná kapusta, cesnak.
- Orechy a semená: Tekvicové semená, ale aj píniové oriešky. Môžete si nimi napríklad posypať zeleninový šalát. Polievková lyžica tekvicových semien obsahuje okolo 2,2 mg zinku.
- Celé zrná: Majú množstvo zdravotných benefitov. Sú plné vlákniny, vitamínov, minerálov.
! už pol šálky varených ovsených vločiek obsahuje 0,9 mg zinku, pol šálky varenej hnedej ryže 0,6 mg a krajec celozrnného pšeničného chleba 0,5 mg. Dobrým zdojom zinku je aj quinoa.
Aj vy užívate vysoké dávky céčka vo forme tabliet? Kombinujete ho so zinkom s cieľom rýchlejšieho uzdravenia či prevencie? Predávkovanie syntetickými doplnkami výživy vám môže spôsobiť zdravotné problémy!
Zaujíma vás viac?
Na bomby proti chrípke a ich účinnosť sme sa opýtali renomovaného odborníka. Článok nájdete v novembrovom čísle časopisu Zdravie. V predaji od 19. októbra, po druhýkrát aj v limitovanej edícii s knihou Harvardovej lekárskej školy.