MENU
zdravy-zivot

TOP prírodné zdroje vitamínu C a zinku: Chrípke nedajú šancu

Céčko je jedným z najzákladnejších vitamínov. Je účinným antioxidantom a v strave by nám nemal denne chýbať.
Zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

TOP prírodné zdroje vitamínu C a zinku: Chrípke nedajú šancu

Základom zdravého života je plnohodnotná vyvážená strava. Vďaka nej sa vyhnete zdravotným ťažkostiam z deficitu živín a z ich prírodných zdrojov vám nehrozí ani predávkovanie.

Vitamín C je rozpustný vo vode, telo si ho preto nedokáže ukladať do zásob a jeho nadbytok je z organizmu vyplavený močom. Je denný príjem je preto nevyhnutný. Podporuje činnosť imunity, likviduje baktérie, telo tak vďaka nemu účinne bojuje proti infekciám, urýchľuje hojenie rán, udržiava zdravé kosti, zuby i pohlavné orgány. Je prevenciou rakoviny i srdcovocievnych ochorení a pomáha vylučovať z tela ťažké kovy. Možno ste sa stretli aj s jeho druhým názvom – kyselina askorbová.

Tanier plný zdravia: Tieto 4 polievky zaženú príznaky choroby 

Nedostatok sa prejaví celkovou únavou, bolesťami kĺbov, podráždenosťou či krvácaním ďasien, zápalom slizníc, ale aj depresívnymi náladami a poruchami spánku.

V šípkach je céčko nezničiteľné

Jeho najväčším zdrojom sú práve jesenné plody – šípky. V 100 gramoch sa nachádza až 1250 mg céčka. Posilňujú celý organizmus, zvyšujú odolnosť voči chorobám a obsahujú i kartotén, ktorý priaznivo pôsobí na zrak, sliznice a pokožku. Šípkový čaj účinkuje proti zápalu horných dýchacích ciest a močových ciest. A hoci je známe, že sa vitamín C ľahko ničí pri varení, konzervovaní či dlhodobom skladovaní, v týchto plodoch sa vitamín vyskytuje v takých väzbách, že sa nezničí ani varom. Pokojne si z neho pripravte aj chutný lekvár.

TOP prírodné zdroje vitamínu C a zinku: Chrípke nedajú šancuTOP prírodné zdroje vitamínu C a zinku: Chrípke nedajú šancu
Zdroj: Profimedia.sk

Ďalšie zdroje C-čka:

Céčko získate najmä z čerstvého ovocia a surovej zeleniny. Medzi jednotlivými druhmi však existujú veľké rozdiely v obsahu. „V potravinách rastlinného pôvodu je spravidla 90-95 % vitamínu prítomného vo forme askorbovej kyseliny. Zo živočíšnych potravín je významnejším zdrojom vitamínu C hovädzia i bravčová pečeň," uvádza biochemik, doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD. Na vitamín C sú bohaté i obyčajné zemiaky, paprika, brokolica, listová zelenina, chren, drienky, čierne ríbezle, jahody, kivi či papája a veľmi vysoký obsah céčka získate z rakytníka

Zdravá rada:
Brokolicu radšej duste! Varená stráca 60% vitamínu C, pričom prípravou na pare len 20%.

Čítajte aj: Pitný režim pri chorobe. Aj tekutiny môžu váš stav skomplikovať

Nenahraditeľný zinok 

Ďalšia dôležitá posila imunitného systému, antioxidant, regulátor genetických informácií a bojovník proti starnutiu. Telo vám bez neho nebude fungovať a choroby na vás budú skákať jedna radosť. Zinok je hojne zastúpený v mäse a iných potravinách bohatých na bielkoviny, celozrnných obilninách, strukovinách, hríboch, koreňovej zelenine. Podľa docenta Blažíčka sú najbohatšími zdrojmi zinku ryby a morské plody, ktoré sú zároveň vynikajúcou potravinou v rámci prevencie kardiovaskulárnych ochorení.

  • Kraby a homáre: Asi 100 g mäsa z kraba obsahuje až 6,5 mg zinku, 100 g mäsa z homára asi 3,4 mg tohto minerálu.
  • Ustrice: stredne veľká ustrica obsahuje až 5,3 mg zinku.
  • Červené mäso a hydina: Asi 100 g kuracích pŕs bez kože obsahuje 0,9 mg zinku.
  • Strukoviny: Štvrť šálky šošovice obsahuje 0,6 mg, čiernej fazule 0,5 mg zinku.
  • Zelenina: Šálka surovej zeleniny dodá telu okolo 0,5 mg zinku. Obsahuje ho najmä špenát, šampióny, brokolica, zimná kapusta, cesnak.
  • Orechy a semená: Tekvicové semená, ale aj píniové oriešky. Môžete si nimi napríklad posypať zeleninový šalát. Polievková lyžica tekvicových semien obsahuje okolo 2,2 mg zinku.
  • Celé zrná: Majú množstvo zdravotných benefitov. Sú plné vlákniny, vitamínov, minerálov.
    ! už pol šálky varených ovsených vločiek obsahuje 0,9 mg zinku, pol šálky varenej hnedej ryže 0,6 mg a krajec celozrnného pšeničného chleba 0,5 mg. Dobrým zdojom zinku je aj quinoa.

Aj vy užívate vysoké dávky céčka vo forme tabliet? Kombinujete ho so zinkom s cieľom rýchlejšieho uzdravenia či prevencie? Predávkovanie syntetickými doplnkami výživy vám môže spôsobiť zdravotné problémy!

Zaujíma vás viac? 

Na bomby proti chrípke a ich účinnosť sme sa opýtali renomovaného odborníka. Článok nájdete v novembrovom čísle časopisu Zdravie. V predaji od 19. októbra, po druhýkrát aj v limitovanej edícii s knihou Harvardovej lekárskej školy.

TOP prírodné zdroje vitamínu C a zinku: Chrípke nedajú šancuTOP prírodné zdroje vitamínu C a zinku: Chrípke nedajú šancu

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Je ich toľko druhov. Aké sú vhodné probiotiká na zápal žalúdka?

Ak sa jedná o gastritídu alebo žalúdočné vredy, ktoré spôsobuje Helicobacter pylori, tak ako doplnková starostlivosť k liečbe antibiotikami, ale aj preventívne, je vhodné podávanie probiotík. Vhodným kmeňom v boji proti H. pylori je Lactobacilus reuteri. Táto probiotická skupina ako jediná produkuje látku reuterin, ktorá má preukázateľné antimikróbne  vlastnosti.

Vhodné sú aj kmene Lactobacillus  acidophillus LA-5 a Bifidobacterium lactis BB-12. Probiotiká majú pozitívny vplyv na trávenie. Stimulujú tvorbu žalúdočných mucínov (ochranných faktorov žalúdočnej steny) a pomáhajú zvyšovať imunitnú odpoveď v čreve.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Užívam liek na zníženie krvného tlaku, môžem sa ísť opaľovať?

Výrobca uvádza v informácii o lieku fotosenzitivitu ako nežiaduci účinok, ktorý sa môže vyskytovať veľmi zriedkavo, čo znamená menej ako 1 človek z 10 000 ľudí. Fotosenzivita spôsobená liekmi sa objavuje ako rozsiahly výsyp na tele – najčastejšie na hrudníku, bruchu, rukách, tvári a stehnách. Ak trpíte týmto nežiaducim účinkom, treba o tom informovať lekára, ktorý vám liek naordinoval a poprípade vám môže zvoliť iné liečivo. V žiadnom prípade neodporúčam liek svojvoľne vynechávať a meniť liečbu. Tým, že si liek budete dávať večer, nežiaduci účinok nezmiernite. Liečivo má polčas rozpadu a eliminácie z tela, takže presunutie dávky liečiva nemá zmysel. Samozrejme, že pri dlhšom pobyte na slnku používajte faktor 50+ a v čase, keď je slnko najsilnejšie – teda od 11. do 15. hodiny – sa zdržiavajte v tieni.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor