Tento recept máme z redakcie časopisu Dobré jedlo ...
Galetka s vanilkovým krémom
Zdroj: Archív
8 kusov, príprava 20 minút, pečenie 40 minút
Na cesto
- 140 g hladkej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 120 g stuhnutého masla
- 1 žĺtok
- 1-2 lyžice ľadovej vody
- štipka soli
Na plnku:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 200 ml smotany na šľahanie
- 4 vajcia
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžice cukru
Na ozdobu:
- 2 hrste čučoriedok
- zopár strapcov červených ríbezlí
- práškový cukor
POSTUP:
- V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky a zapracujte do zmesi. Mala by byť podobná vlhkému piesku, s niekoľkými minihrudkami masla.
- Vidličkou rozšľahajte žĺtok s vodou a nalejte ho na maslovú zmes. Premiešajte a vytvorte guľu. Zabaľte ju do fólie a trochu utľapkajte. Uložte na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkajte okrúhle cesto.
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Do vymastenej formy s priemerom 28 cm uložte cesto tak, aby vytŕčalo cez okraje.
- V mise zmiešajte všetky ingrediencie na plnku, rozšľahané vajcia pridajte ako posledné. No ešte predtým si z nich trochu odložte na potretie cesta.
- Na cesto nalejte krém, presahujúce okraje opatrne zahnite do stredu. Cesto potrite rozšľahaným vajcom a pečte 40-50 minút.
Dobrý tip:
Pred, tým, ako upečený koláč ozdobíte, nechajte ho pol hodiny oddychovať na mriežke. Bude perfektný!
Ďalšie recepty nájdete na ďalšej strane...
Už ste počuli náš podcast?