Melón je nízkokalorický a vďaka vysokému 92 % podielu vody je ideálnou potravinou na chudnutie. Obsahuje celý rad vitamínov C, A, B, draslík, železo, horčík, meď a vápnik. Vďaka antioxidantom pomáha telu zbavovať sa škodlivín a podporuje detoxikáciu organizmu. Je vhodnou prevenciou pred zápalmi močových ciest, chráni pred úpalom a priaznivo pôsobí na imunitný systém.
Je to zelenina, aj keď veľa ľudí ho stále zaraďuje k ovociu, pretože chutí sladko. Melón si môžete pripravovať ako sa vám zažiada. K typickým letným pochúťkam, hlavne keď ste na kúpalisku, patrí melón. Ten si pojedáte odkrojený na polmesiace a šťavnatá dužina vám steká po brade. Je to skvelá maškrta namiesto sladkostí.
Pohodlnejšie sa určite konzumuje nakrájaný na kocky v miske. Je to dobrota, z ktorej si môžete vyčarovať chutný šalát, rozmixovať a pripraviť gazpacho, dať ako prílohu k chudému mäsu alebo rybe, zobrať si do práce ako smoothie, pripraviť si z neho osviežujúcu limonádu alebo drink.
MELÓNOVÉ GAZPACHO S KRUTÓNMI


Ingrediencie:
- 1 stredne veľký červený melón
- 1 čili paprička
- 150 ml vody
- 2 lyžice olivového oleja + na opečenie a na ozdobenie
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- štipka soli
- polovica staršej ciabatty
- čerstvá bazalka
- čerstvé mleté čierne korenie
Postup:
- Nakrájaný olúpaný melón, papričku bez zrniečok, olivový olej, citrónovú šťavu, vodu a soľ rozmixujte na hladký krém. Dajte aspoň na 30 minút vychladiť, aby sa chute dobre prepojili.
- V menšej panvici rozohrejte olej a opečte na ňom ciabattu nakrájanú na kocky. Vychladenú polievku nalejte do misiek, nasypte ciabattové krutóny, posypte mletým korením a bazalkou.
MELÓNOVÝ ŠALÁT S FETOU


Ingrediencie na 2 porcie:
- 1/4 červeného melónu
- 1 červená cibuľa
- hrsť čerstvého hrášku
- 1 uhorka
- 150 g fety alebo čerstvého syra
- šťava z jedného citrónu
- soľ
- čerstvé bylinky - bazalka a mäta
Postup:
- Melón nakrájajte na kocky alebo vydlabte pomocou vykrajovača. Pridajte na pásiky nakrájanú červenú cibuľu, hrsť čerstvého hrášku, na kocky nakrájanú uhorku a syr.
- Všetko spolu zamiešajte, zalejte šťavou z citrónu, osoľte a pridajte hrsť čerstvých byliniek. Šalát podávajte dobre vychladený.