Vedecké štúdie dokázali, že konzumácia mrkvy je vďaka cenným živinám prevenciou rakoviny i cievnej mozgovej príhody. Okrem toho slúži ako prevencia infekcií, spomaľuje starnutie buniek, prispieva zdravej pokožke i zubom. Zaslúži si svoju pozornosť, 4. apríla slávi mrkva svoj Medzinárodný deň. A prezradíme vám aj niečo, čo ste o nej netušili. Chrumkajte!
Zdravšia sietnica
Mrkva je bohatá na vitamín A, ktorý vyživuje sietnicu. Vitamín A je dôležitý pre rodopsín, očný pigment obsiahnutý v tyčinkách. Zaisťuje správne vnímanie svetla a je základom videnia v tme. Podobnú službu robia aj ďalšie zrakové farbivá, flavonoidy, zeakxantín a luteín nachádzajúce sa v zelenej listovej zelenine a v kukurici. Tiež nenasýtené omega-3 mastné kyseliny v rybom oleji.
Multivitamínový koktejl
Vláknina obsiahnutá v mrkve prečisťuje črevá, urýchľuje ich pohyb a vyplavuje z tela škodliviny. Obsahuje vápnik, draslík, vitamín B, C a ďalšie. Vápnik pomáha zabraňovať zužovaniu ciev. Draslík podporuje pravidelný srdcový tep. Vitamín B zlepšuje metabolizmus, vitamín C chráni bunky pred nežiaducimi účinkami voľných radikálov a posilňuje cievne steny.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►