90% tekvice tvorí voda, zvyšok vláknina pre zdravé trávenie. Spolu s lipolytickým enzýmom produkovaným v pankrease rozkladá tukové bunky. Tekvica obsahuje aj kyselinu pantoténovú. Nepoznáte ju? Ide o vitamín B5, ktorý podporuje tvorbu enzýmov štiepiacich cukry.
- Ručička na váhe bude padať! S jedálničkom na týždeň
- Najúčinnejšie spaľovače tukov z prírody: 8 byliniek a korenín, vďaka ktorým schudnete
- Najlepšie tlmiče hladu! Zbavia vás aj chuti na sladké
Bez stresu a závislosti
Výskumy potvrdili pozitívne účinky tejto kyseliny pri liečbe kožných ochorení. Podporuje plodnosť, činnosť nervovej sústavy a hojenie rán. Upokojuje nervy, znižuje hladinu stresu a pri odvykaní od fajčenia dokonca zmierňuje nutkanie zapáliť si.
► Prestať fajčiť a nepribrať? Dá sa to! Oklamte chute v týchto 4 krokoch
Také malé a také zdravé
Určite ich nevyhadzujte, ale vysušte a olúpte. Sú plné fosforu, zinku, lecitínu, železa a nenasýtených mastných kyselín.
- Chia, ľanové, tekvicové... Ako jesť semiačka, aby vám prospeli?
- Sila zdravia z obyčajných semienok: Klíčky sú zlatou baňou živín
- V boji s kilami siahnite po konope: Pite kokteil a žujte semiačka
Tekvicové semiačka chrumkajte ako oriešky. Jemne nasucho orestované skvele doplnia chuť jedla, najmä krémových polievok.
RECEPTY: Fantázia! Krémové polievky s chrumkavým bonusom
Posypať si nimi môžete aj šaláty, pridajte k nim tekvicový olej a o super výživu pre telo máte postarané.
Tekvicové rizoto s parmezánom
Recept od šéfkuchára Miroslava Heredoša
Na 4 porcie potrebujeme:
- 1 stredne veľkú tekvicu,
- 400 g ryže cararoli,
- 100 ml bieleho vína,
- 20 ml oleja,
- 100 g cibule,
- 20 g cesnaku,
- 50 g masla,
- 100 g parmezánu,
- 750 ml kuracieho vývaru,
- 50 g petržlenovej vňate,
- soľ a korenie podľa chuti
► VIDEO: Je zdravšie maslo, olej či margarín? Lekárka rozlúskla tukovú dilemu
- Tekvicu nakrájame na väčšie kúsky, osolíme a okoreníme, pokvapkáme olejom a pečieme v rúre pri 160 stupňoch, kým tekvica nie je upečená.
- Necháme ju vychladnúť a ošúpeme.
- Rozmixujeme na pyré.
- Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme ryžu a zľahka premiešame.
- Pridáme 100 ml bieleho vína a pokračujeme vývarom, ktorý prilievame po troche a pomaly.
- Po 12 minútach pridáme tekvicové pyré a rizoto získa oranžovú farbu.
- Miešame ho, kým ryža nie je mäkká, zhruba 25 minút.
- Dochutíme parmezánom, soľou, korením a maslom.
- Prizdobíme hoblinami parmezánu, kúskami pečenej tekvice a rukolou.
TEKVICOVÉ DOBROTY: Oranžová pre zdravé bunky: Jesenné menu, ktoré musíte vyskúšať
Ďalšie tipy na RECEPTY:
- Máte chuť na pečenú zeleninu? Pripravte si k nej PESTO s výživnou fintou
- Fantastické RECEPTY plné zinku! Bojujú proti únave a posilnia imunitu
- Quinoa pre zdravie a štíhlosť. 3 chutné RECEPTY na raňajky, obed i večeru
- RECEPT pre imunitu: Mrkvový krém s pomarančom a zázvorom