MENU
zdravy-zivot

TIETO potraviny nejedzte NIKDY surové! Hrozí nadúvanie i otrava

Girl,Holds,A,Paper,Plate,With,Healthy,Food,Sitting,On
Zdravý život

TIETO potraviny nejedzte NIKDY surové! Hrozí nadúvanie i otrava

V súvislosti so zdravým stravovaním sa veľmi často spomína slovo „čerstvosť“. Potraviny sú vtedy výživnejšie, no neznamená to, že ich treba jesť iba surové.

Aby ste z niektorých surových potravín nemali tráviace, či ešte horšie problémy, je lepšie ich tepelne upraviť. O ktoré konkrétne ide? 

Huby 

Na prvé miesto v rebríčku potravín, ktoré netreba jesť surové, patria huby. A to ani tie jedlé! Sú ťažké na trávenie a mnohé druhy sú aj toxické, hoci ide o zberateľné typy hríbov. Aby ste si pochutili, musia byť tepelne upravené, dokonca aj vtedy, ak ich dávate mraziť. Najskôr ich poblanšírujte v osolenej vode a až potom odložte do mrazničky.Na prvé miesto v rebríčku potravín, ktoré netreba jesť surové, patria huby. A to ani tie jedlé! Sú ťažké na trávenie a mnohé druhy sú aj toxické, hoci ide o zberateľné typy hríbov. Aby ste si pochutili, musia byť tepelne upravené, dokonca aj vtedy, ak ich dávate mraziť. Najskôr ich poblanšírujte v osolenej vode a až potom odložte do mrazničky.
Na prvé miesto v rebríčku potravín, ktoré netreba jesť surové, patria huby. A to ani tie jedlé! Sú ťažké na trávenie a mnohé druhy sú aj toxické, hoci ide o zberateľné typy hríbov. Aby ste si pochutili, musia byť tepelne upravené, dokonca aj vtedy, ak ich dávate mraziť. Najskôr ich poblanšírujte v osolenej vode a až potom odložte do mrazničky.
Zdroj: Shutterstock
Pokračovať Ďalej (1/7)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môžem zapíjať liek na vysoký tlak citrónovou vodou?

Kombinácia liekov a citrusových plodov sa týka len grapefruitu a šťavy z neho. Látka, ktorú grapefruit obsahuje, blokuje enzým v pečeni a niektoré lieky – aj antibiotiká – sa potom nemetabolizujú, prípadne sa znižuje ich aktivita. V príbalových letákoch liekov, ktorých sa to týka, o tom nájdete dostatočnú informáciu.

čítať viac

Na jazyku sa mi už dlhší čas tvoria prasklinky. Čo by to mohlo byť?

Za prasklinami či ryhami na jazyku sa môže skrývať veľa príčin. Niektorí pacienti majú na jazyku viacero trhlín – aj hlbokých. Sklon k popraskanému jazyku môže byť vrodený, ale pomerne častou príčinou je „geografický“ či „mapovitý“ jazyk. Papily – malé hrbolčeky na povrchu, sa vyhladia a vytvoria „mapu“. Zmeny na jazyku však môžu odrážať aj systémové ochorenie, ochorenie tráviaceho traktu, alergické ochorenie, problémy so zubami alebo nedostatok vitamínov či minerálov. V prípade podozrenia na imunoalergiologickú príčinu robíme celkové vyšet renie a posúdenie celého organizmu, fyzikálne vyšet renie, odbery krvi a výtery. Nezriedka sa v praskline či ryhe zachytia organizmy, ktoré spôsobujú zápalové zmeny. Dôležitá je preto hygiena ústnej dutiny a čistenie jazyka. Stretli sme sa s prípadmi, že väčšie problémy než prasklina spôsobili pacientom nevhodné prostriedky ústnej hygieny, presnejšie ich zložky, na ktoré boli precitlivení. Dôkladné vyšetrenie je preto nutnosťou.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor