Reklama

Tekvicové semienka sú elixír zdravia! Na prostatu i proti chrípke

Sú vhodné pre diabetikov a ľudí s vysokým cholesterolom.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Tekvicové semienka sú bohaté na mnoho telu prospešných látok. Vylepšite nimi svoje jedlá. Pomôžu s nádchou, zvýšia plodnosť a celkovo sa vďaka nim budete cítiť oveľa lepšie.

Pozeráte sa s nedôverou na tých, ktorí zobú tekvicové semienka o sto šesť? Skúste ich aj vy a neoľutujete!

11 benefitov pre zdravie

  • Obsahujú množstvo minerálov najmä fosforu, horčíka, mangánu, železa a medi.
  • Sú bohaté na fytosteroly, zlúčeniny, ktoré dokážu znižovať hladinu cholesterolu.
  • Obsahují tiež L-tryptofan. Ten pomáha zlepšovať spánok a je skvelou prevenciou pred depresiami.
  • Sú dobrým zdrojom vitamínu E a vitamínov skupiny B.  Vitamíny skupiny B – B17 majú protinádorové účinky a slúžia aj ako prevencia proti chrípke.
  • Obsahujú zinok, ktorý je dôležitý pre správnu produkciu hormónov a má tiež antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
  • Zabraňujú vzniku obličkových kameňov. 
  • Sú zdrojom kvalitných bielkovín. 
  • Pomáhajú proti zápalom. Redukujú napríklad zápal pri artritíde. 
  • Patria medzi prírodné lieky proti rôznym parazitom tráviacej sústavy. 
  • Sú prevenciou pre dobré zdravie prostaty. Olej z tekvicových semienok zmierňuje sťažené močenie pri zväčšenej prostate.";i:10;s:120:"V čase puberty pôsobí blahodarne proti akné a zlepšujú kvalitu vlasov i nechtov.

Prospešné množstvo 

Denná dávka, ktorú odporúčajú odborníci je 25 až 50 gramov, čo je približne hrsť surových tekvicových semienok dvakrát denne. Najzdravšie sú surové semienka, ktoré nie su ani osolené.  Môžete si ich pridať napríklad do šalátov. Ak vám tekvicové semená veľmi nechutia, siahnite aspoň po tekvicovom oleji.

Pripravte si ich doma 

Semienka z tekvice olejnej, čo je odroda s tmavozelenými semienkami bez drevnatých šupiek, namočte na 24 hodín do slaného nálevu, potom sceďte a nechajte uschnúť.

Semienka z iných typov tekvice povarte 10 minút (na 1 liter vody dajte 2 lyžice soli a 2 šálky semienok). Usušte ich, premiešajte s olivovým olejom a uložte na papier na pečenie. Rúru predhrejte na 150 °C a semienka pečte približne 30 minút, kým do zlatista. Nezabudnite ich každých 10 minút premiešať.

Autor článku

V časopise Zdravie pracuje od roku 2019. Okrem redaktorskej činnosti sa venuje aj správe webového obsahu, tvorbe videomateriálov a obsahu na sociálnych sieťach.