MENU
zdravy-zivot

Táto bylinka vylepší aj ozdraví väčšinu jedál, pestujte ju!

Ako aromatické korenie sa používa v čerstvom i sušenom stave.
Zdroj: Canva
Zdravý život

Táto bylinka vylepší aj ozdraví väčšinu jedál, pestujte ju!

Saturejka je príjemne voňajúca bylinka, ktorú si poľahky dopestujete aj doma. Okrem skvelej chuti vám výdatne pomôže s trávením.

Saturejka záhradná (Satureja hortensis) dorastá do výšky okolo 30 cm. Má rozkonárenú stonku, ktorú pokrývajú chĺpky. Stonka zvykne drevnatieť. Listý sú úzke a kopijovité. Zvyčajne v čase od júna do októbra aj kvitne. Kvietky majú bielu, ružovkastú či fialkastú farbu. Píše o tom portál zahradkar.pluska.sk.

Môžete ju pestovať aj v črepníku na okennom parapete.Môžete ju pestovať aj v črepníku na okennom parapete.
Môžete ju pestovať aj v črepníku na okennom parapete.
Zdroj: Canva

Vysiať ju môžete práve teraz

Rastlina obľubuje teplé a svetlé stanovište. Je to jednoročná bylinka, ktorej vyhovuje kyprá pôda a slnečné miesto. Môžete si ju dopestovať z predpestovaných priesad. V tom prípade semienka vysievajte do pareniska, alebo nádob v období marec až apríl a semienka zvyknú klíčiť asi po dvoch týždňoch. Toto však už veľmi nestihnete. V teplejších oblastiach môžete semienka v období od apríla až do júla vysievať priamo na záhon. 

Mať saturejku v črepníku na okennom parapete aj celoročne nie je problém. Existujte množstvo odrôd, ktoré si môžete zvoliť. 

Strihajte pravidelne, oplatí sa

Na sušenie a využitie zberajte celú kvitnúcu vňať. Sušte ju pri teplote 35 °C. Keďže stonka drevnatie, je vhodné rastlinu pravidelne strihať, aby ste to čo najviac obmedzili. Zároveň častejším rezom podporíte jej vetvenie.

SaturejkaSaturejka
Zdroj: shutterstock

Dodá výbornú chuť a pomôže s trávením

Rastlinka je výborná na trávenie. Je vhodné ňou ochutiť strukoviny či kapustu, keďže pôsobí aj proti nadúvaniu. S obľubou sa využíva pri príprave mäsa. Okrem toho, že ho výborne dochutí, uľahčuje aj jeho stráviteľnosť. Saturejka je vhodná tiež ako náhrada čierneho korenia.  Do jedla ju treba pridávať vždy až na konci varenia, aby nezhorkla. 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor