Riziko ochorení z potravín sa dá znížiť dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad, napríklad dôkladným varením či skladovaním potravín pri bezpečnej teplote. Upozornila na to Katarína Kromerová zo sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Zároveň pripomenula zásady prevencie, ktoré spracovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).
1. Udržujte čistotu
Nebezpečné mikroorganizmy možno nájsť v pôde, vo vode, u zvierat či u ľudí. „Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí, predovšetkým na doskách na krájanie. Aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby spôsobené jedlom,” skonštatovala Kromerová.
V tejto súvislosti pripomenula, že ruky sa majú umývať pred manipuláciou s potravinami či po použití toalety. Dôležité je tiež umývanie a čistenie všetkých plôch a zariadení používaných pri príprave jedál. Treba chrániť priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.